ТРЕБИЊЕ, 14. ЈУЛ 2021. ГОДИНЕ: Српска прича са историчарем др Немањом Девићем

  • Након Невесиња, Гацка и Билеће СРПСКА ПРИЧА Др. Немање Девића стиже и Требиње.

 

У амфитеатру Херцеговачке Грачанице у сриједу 14.07 са почетком у 20:30 биће одржана промоција књига из српске историје 20. вијека – „Српска прича“ и монографија „Босанска голгота – слом снага Југословенске војске у отаџбини у Босни 1945. године“, аутора Немање Девића и Бојана Димитријевића. О књигама ће говорити аутор и научни сарадник Института за савремену историју из Београда др Немања Девић.

Др Немања Девић каже да су у овим књигама отворена нека тешка питања из српске историје 20. вијека.

Представљамо књиге које говоре о грађанском рату и Другом свјетском рату у Југославији, о пораженим и побједницима, о жртвама и промјени српског идентитета у периоду комунизма, а суштинска порука свега јесте да је нама саборност кључно име истиче Девић.

Поручује да треба подробно истражити историјске догађаје, извући поуке из њих и не дозволити да нам се диобе понове.

„Треба да будемо саборни у својим завјетима са ослонцем на своју историју и на тај начин градити будућност српског народа“, истиче Девић.

Књиге су плод дужег истраживања двојице београдских историчара, а засноване су на историјским чињеницама, с циљем да се српско друштво суочи са тешким питањима из своје историје и врати изворној саборности.

Књига „Српска прича“ искрена је прича о свему што је мајор Jугословенске војске у отаџбини Александар Милошевић преживио као официр Краљевине Југославије, револуционар, сељачки син, герилац и посљедњи емигрант у својих скоро 100 година живота. Приређена је према његовим мемоарима, на основу записа које је аутор добио у Канади од мајоровог сина Горана. Говори о успонима и падовима, истинама и заблудама српског народа.

Монографија „Босанска голгота – слом снага Југословенске војске у отаџбини у Босни 1945. године“ говори о томе какав је био пут, те судбина и епилог Југословенске војске у отаџбини. Ова књига, као и „Српска прича“ свједочи о коријену проблема, о подјелама. Доноси одговоре како да се то питање разријеши и да се друштво ослободи предрасуда и заблуда.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар