МИХОЉСКА ПРЕВЛАКА, 25. ЈУЛ 2021. ГОДИНЕ: Изложба фотографија „Васкрс светиња“

  • У манастиру Михољскa Превлакa, у недељу, 25. jула 2021. године, после литургије, у 10,30 часова, са благословом Његовог високoпреосвештенства изабраног Митропoлита црногорско-приморског Јоаникија, биће отворена изложба фотографија “Васкрс светиња” Зорана Јовановића Мачка.

Мало је примера у свету да једна таква изложба фотографија, одиграла тако значајну улогу у историјском, информативном, политичком и сваком другом смислу попут ове изложбе Зорана Јовановића Мачка, фоторепортера “Вечерњих новости”.

Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Идеја о изложби зачета у манастиру Михољска Превлака, непосредно пред усвајање срамног Закона о слободи вјерисповести у црногорском парламенту.

Зачетници идеје су били архимандрит Бенедикт Јовановић, настојатељ Манастира Превлаке, свештеник Мијајло Бацковић, секретар Одбора за обнову Манастира Превлаке, Ристо Дрекаловић, директор компаније КИПС и потписник ових редова.

Идеја је била да се прикажу фотографије порушених и опустелих храмова, у којима чак затварана стока, па потом њихова грађевинска и на крају духовна обнова. Намера је била да се изложба постави у Делта центру у Подгорици, како би народ могао да види које је и како градио порушене богомоље и коме оне припадају!

Блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије је дао благослов за организацију ове изложбе уз савет да у првом плану буду подвизи монаха и верног народа који су обновили око 700 светиња.

Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Како је у узаврелој атмосфери пред доношење Закона о слободи вјероисповести у Црној Гори било немогуће организовати овакву изложбу, уз благослов блаженопочившег патријарха српског Иринеја, свечано отварање одржано је 2. децембра 2019. године у Београду, у Скадарлији, уз огромну медијску пажњу.

Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Беседе оца Мијајла Бацковића, оца Илариона Ђурице, првог настојатеља Манастира Михољске Превлаке, проф. др Јована Јањића, и других учесника, изговорене на отварању у кући Ђуре Јакшића, пренете су у многим домаћим и страним медијима.

Manastir Podmaine (Podostrog)
Nedeljna liturgija
Jun 2019
Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Потом је изложба као знак својеврсне подршке библијском свенародном покрету и литијама за одбрану светиња у Црној Гори организована у парохијском дому у Бањи Врујцима, од 7. јуна до 7. јула 2020. године. Интересовање медија поново је било изузетно велико, а број посетилаца и поред епидемиолошких мера био импозантан.

Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Ни пред августовске изборе 2020. године у Црној Гори, није било могуће безбедно преко царине пренети фотографије штампане по старој техници на форексу. Зато је изложба одржана од 17. јула до 8 августа, у најближем “слободном” граду Требињу, у Музеју Херцеговине, уз велику медијску помпу и интересовање грађана. Са тог отварања далеко су одзвањале речи свештеника Мијајла Бацковића и Гојка Раичевића, који су истакли да је грађевинска и духовна обнова светиња омогућила величанствене литије!

Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Пошто је преминуо митрополит Амфилохије ова изложба је обогаћена и са његовим фотографијама и приказан је омаж у његову част у Културном центру у Новом Саду, од 18. новембра до 7. децембра 2020. године. Епидемиолошка ситуација спречила је гостовања изложбе у Подгорици, Љубљани, Цириху и неколико румунских градова.

Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

На крају изложба стиже тамо где и осмишљена у Манастир Михољска превлака, место где је Свети Сава основао Зетску епархију.  Место које важи за духовну караулу православља!

Manastir sv arhangela Mihajlo , brdo Bijelici iznad Radovica na Lustici.
Monah Melhisedek Prvulovic.
Jun 2019
Foto:Zoran Jovanovic Maccak/Vecernje novosti

Медијски спонзори изложбе су “Вечерње новости”, “Ин4с“ и портал “Тамо далеко”.  Израду 124 фотографије, на 62 паноа, финасирала је Адвокатска канцеларија Савић, а део организационих трошкова покрила је  фирма “SP Eurodom MNE”, из Подгорице, власника Стефана Папазоглуа из Грчке.

ПРЕДРАГ САВИЋ

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар