ТЕ Гацко у минусу 20 милиона, 188 радника примили без конкурса

  • Кршење Закона о јавним набавкама милионске вриједности, запошљавање радника мимо конкурса и посредника, погрешно евидентирање обавеза, залиха, итд. дио су разлога због чега је Главна служба за ревизију јавног сектора пословање Рудника и Термоелектране Гацко оцијенила мишљењем с резервом.

rite
Овај енергетски гигант прошлу годину, по њиховим финансијским извјештајима, завршио је са минусом од 21,5 милиона КМ, док је ревизија утврдила да је то минус од 20.588.172 КМ.
Иначе, РиТЕ Гацко прошлу годину планирао је завршити са добити од 924.000 КМ, међутим приходи су износили 116.426.374 КМ, док су расходи били 138.512.109 КМ.
Како се наводи у ревизорском извјештају, на крају 2015. године РиТЕ Гацко имао је обавезе од 90,9 милиона КМ, које су за 12,2 милиона веће него годину дана раније.Од 90,9 милиона КМ обавеза, закључно са прошлом годином, на дугорочне обавезе, односно кредите односи се нешто више од 28 милиона КМ.
Највећа замјерка ревизора што се тиче пословања РиТЕ Гацко односила се, између осталог, и на поступке јавних набавки, којих је већина урађена мимо закона, али и на судске спорове који се воде против овог енергетског постројења.
Такође, РиТЕ Гацко вишак залиха потцијенио је за најмање 360.563 КМ, док су потцијењени и расходи за бруто плате и накнаде за најмање 1.223.388 КМ.
Приликом јавне набавке резервних дијелова није поштован закон јер је по основу конкурентског захтјева укупна уговорена вриједност набавки износила 280.696 КМ, док су набавке вриједне најмање 657.653 КМ спроведене директним споразумом.
„Приликом провођења поступка јавне набавке радова на скидању јаловине и окривке са новог површинског копа реализованог отвореним поступком РиТЕ је извршио измјену обавјештења која се односи на рок извршења радова, а није продужио рок извршења радова. Уговорена вриједност поменуте набавке износи 5.392.790 КМ„, наводи се у ревизији.
Како наводе ревизори, без објаве обавјештења о јавној набавци РиТЕ је набавио телекомуникационе услуге, еуро дизел, уља, мазива, виталне резервне дијелове за булдожер и багер, а укупна уговорена вриједност реализованих набавки за које нису испуњени услови за примјену поменутог поступка износила је 7.592.441 КМ.
„Нисмо се могли увјерити у износ укупне вриједности судских спорова, за које је вјероватно да ће у наредном периоду бити пресуђени на штету Друштва“, наводи ревизија.
Још један од разлога због чега је РиТЕ Гацко добио мишљење с резервом је и пријем 188 радника на неодређено вријеме без расписивања јавног конкурса, чиме су прекршена најмање два закона и то Закон о раду и Закон о забрани дискриминације.
Јуче смо покушали добити и коментар у РиТЕ Гацко о томе да ли су имали примједби на ревизорски извјештај, али до закључења овог броја нисмо добили одговор.

Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар