РЕВИЗОРИ: Општина Љубиње у минусу 588.162 КМ!

  • Општина Љубиње завршила је прошлу годину са негативним финансијским резултатом од 588.000 марака, због чега је уз остале неправилности добила негативно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора РС.

ljubinje
У ревизорском извјештају је наведено да су приходи у општински буџет у прошлој години износили 1,66 милиона, а расходи су достигли 2,29 милиона КМ.
Општина је исказала негативан финансијски резултат текуће године од 632.204, а због одређених одступања од правила, према налазу ревизије, негативан финансијски резултат износи 588.162 КМ – навели су ревизори.
Осим општинске администрације, из буџета се у потпуности финансирају Центар за социјални рад, вртић „Љубиње“ и Агенција за развој малих и средњих предузећа, а дјелимично Народна библиотека и Средњошколски центар.
Скупштина општине Љубиње, према налазима ревизије, није донијела одлуку о ребалансу буџета у складу са Законом о буџетском систему РС. Проблем је што је то урадила прије прибављене сагласности Министарства финансија РС.
Проблеми су уочени и приликом спровођења поступака јавних набавки.
– Општина Љубиње у 2014. години није спровела поступке јавних набавки за робу, радове и услуге приликом изградње канализационог одвода у улици, бетонирање локалног пута, постављање јавне расвјете, набавке горива, насипање локалних путева и крпљење рупа по градским и приградским улицама. То није у складу са Законом о јавним набавкама БиХ – наведено је у ревизорском извјештају.
Ревизори су утврдили да није било све чисто ни приликом именовања на руководећа мјеста у јавним установама које се финансирају из општинског буџета. Скупштина општине је у децембру 2012. године именовала вршиоца дужности директора Центра за социјални рад, у априлу 2013. в.д. директора вртића „Љубиње“, а начелник је још у децембру 2000. године донио рјешење за именовање в.д. командира Општинске ватрогасне службе. Упркос томе, до завршетка ревизије није извршено именовање директора наведених установа и службе.
Ревизори су утврдили да није усвојен ни појединачни колективни уговор за запослене, што није у складу са Посебним колективним уговором за запослене у локалној самоуправи РС.
– Висина цијене рада није донесена у складу са тим уговором, а плате функционера у 2014. години су привремено умањене за 15 одсто на основу одлуке начелника о привременом умањењу плате функционера од 2009. године, што није у складу са законом – наведено је у извјештају.
Утврђено је да вртић „Љубиње“ није обрачунавао плате у складу са Правилником о платама и другим примањима запослених, већ на основу одлука в.д. директора у којима нису дефинисани коефицијенти.
Начелник Љубиња Веско Будинчић је рекао да је упознат са налазима ревизије.
– Стање није добро, али је тешко функционисати због тога што све иде преко општине и на леђа општине када је ријеч о финансијама јавних установа – истакао је Будинчић.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар