ДРУГО ХЕРЦЕГОВАЧКО СИЈЕЛО У ЧИКАГУ: Часни Крст – дар за владику Лонгина

  • Уз гусле и групно певање типично за Херцеговину – ганге, али и многа друга подсећања на Херцеговину у суботу 26. октобра 2019. године у Чикагу је одржано Друго Херцеговачко сијело. Осим песама и обичаја, домаћини, члaнови Удружења Херцеговац у сали старог храма Христовог Васкрсења у Чикагу припремили су и стара херцеговачка јела.

 

Да би се осећали као у „старом крају“ побринули су се гуслар Огњен Глигоревић, глумац Игор Обрадовић који је говорио поему „Богојављење“ од Матије Бећковића и песникиња Радмила Телебак Караћ из Торонта, пореклом из Невесиња, која је рецитовала песме инспирисане родном Херцеговином.

Глумац Игор Обрадовић

 

Пригодну беседу говорио је свештеник Александар Петровић старешина храма Свети Стефан Дечански из Чикага.

песникиња Радмила Телебак Караћ из Торонта

 

Епископу Новограчаничком и средњезападноамеричком Лонгину Удружење је даровало Часни крст „за чување српског духовног и националног једиства и ширење истинских хришћанских вредности“.

Уручење Часног крста за владику Лонгина

О хуманитарној делатности најмлађе српске организације у Чикагу, Удружења Херцеговац које постоји само неколико година, говорио је члан управе Слађан Ћећез наводећи да су помогли више појединаца и организација.

Он је издвојио помоћ коју су дали ратним инвалидима и болеснима, сиромашим вишечланим породицама у Херцеговини, као и српским храмовима и манастирима у „старом и у новом завичају“ у Херцеговини, Чикагу и Индијани.

Председник Удружења Херцеговац из Чикага Душан Магазин захвалио се донаторима, члановима Удружења и свима који учествују и помажу рад ове српске организације. Поред досадашњих манифестација – Херцеговачког сијела и Славе Светог Василија Острошког и Тврдошког, он је најавио од следећег лета и нову – Косидбу на традиционални начин.

 С. Данчуо

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар