ТРАДИЦИОНАЛНА ШЕТЊА СРПСКОМ АТИНОМ: Млади Херцеговци упознали се са културом Новог Сада

  • Посљедњи викенд у октобру резервисан је, за сад, већ традиционану посјету Музеју града Новог Сада и обилазак подземних галерија Петроварадинске тврђаве. Тако је било и овога пута када је 20-ак младих из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља  обишло музеј који је смјештен на Петроварадинској тврђави више од 60 година.

Ова посјета налази се у годишњем плану активности Комисије за рад са младима. Велики  је број студената који дођу у Нови Сад из Херцеговине али је мали број оних који сврате у музеј а већина њих и не зна да постоје подземне галерије и тунели испод површине. Управо зато ова посјета има едукативни карактер гдје се млади упознају са историјским дешавањима, културним животом Новог Сада али и са војном стратегијом, архитектуром, грађевинарством. Наш главни циљ је да бруцоше и све наше младе чланове Удружења што више упознамо и са градом у коме сви данас живимо. Нажалост у школским књигама уопште нема или су јако слабо представљене културне, историјске вриједности непосредне околине у којој живимо- поручује Бојан Миленић који већ шесту годину предводи младе у овом обиласку.

И овога пута велики је број оних који су први пут закорачили у ову културну установу која је смјештена на централном платоу тврђаве.

Један од њих је Мирко Опачић који није крио своје импресије.

– У Новом Саду сам већ 13 година али никада нисам посјетио музеј а ни тврђаву детаљно на начин који нам је показало стручно особље музеја. Изузетно стручна и занимљива презентација омогућила нам је да се додатно упознамо са Новим Садом и да га на овај начин још више заволимо. Послије ове посјете свакако ћу чешће обилазити овај, али и друге музеје, јер треба упознати град у коме живимо, а не заборавити свој завичај и коријене – поручује Опачић који је имао и велики број питања за водича.

Богдану Шинику ово није први пут да посјећује музеј на тврђави, али је по први пут осјетио чари подземних галерија и тунела.

-Очекивао сам да ћу видјети доста, али оно што тврђава крије од спољашњости заиста ме одушевило. Тунели дуги 12 километара смјештени у 4 нивоа, бунар дубок 60 метара са извором воде независним од Дунава, пушкарнице, простори за топове, разни пролази који остављају утисак да би без карте било немогуће наћи излаз, као и водич који нам је створио слику како је живот у тврђави под опсадом и начин ратовања заиста изгледао. Прелијепо искуство које бих препоручио свима. Једино што ми се није свидјело јесте тај изглед запуштености, али се надам да ће се то промјенити и да ће се овај невјероватан историјски објекат одржавати и искориштавати онако како и заслужује – рекао је Шиник.

Годинама уназад је један од оних који организује бројне активности младих Херцеговаца.

– Протеклих година обилазили смо фрушкогорске манастире, музеје, Храм Светог Саве, организовали стручне екскурзије у Херцеговини а млади чланови нашег Удружења осјетили су дух Хиландара приликом посјете Свете горе. И наредних година организоваћемо овакве и сличне посјете, јер још увијек постоје они које занима традиција, култура и оне вриједности које све више људи заборављају – закључио је Миленић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар