У СЈЕНИЧАКУ И ЧЕМЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉЕНА СВЕТА ПЕТКА

  • Архијерејском литургијом коју је предводио владика Горњокарловачки Герасим у Сјеничаку је прослављена храмовна Слава Света Петка.

Уз присуство много мање верника него ранијих година, због важећих противепидемиолошких мјера, освештени су славски колач и жито. У порти храма владика Герасим и надлежни свештеник Радослав Анђелић разговарали су са мештанима о завршним радовима на обнови цркве и њеном опремању. Прилоге за замену крова на звонику бакреним том приликом дали су Миле Рудан и Јадранко Мркаљ.

Као и прошле године у пратећем програму посетиоци су у згради некадашње, а данас напуштене и запуштене основне школи „Сава Мркаљ“ могли да погледају изложбу о Сави Мркаљу и изложбу фотографија школских успомена.

Храмовна слава обележена је и у још једном храму Свете Петке на Кордуну – у Чемерници. После литургије коју је предводио парох топлички Миле Ристић, у порти храма је, према традицији, одржана трпеза љубави.

Оба ова храма на Кордуну претходних година су обновљена прилозима Кордунаша из цијелог свијета и добровољним радом парохијана и њихових пријатеља.

 

С. Данчуо

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар