СРПСКИ ПИСАЦ И ДИПЛОМАТА: Отворена изложба о Јовану Дучићу у палати УН у Женеви

  • Изложба „Јован Дучић – српски писац и дипломата” отворена је данас у Палати Уједињених нација у Женеви, а министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да је Дучић оставио неизбрисив траг у српској дипломатији и културној баштини.

ФОТО. МСП

„Јован Дучић је говорио – ‘Велика је несрећа кад човек не зна шта хоће, а права катастрофа кад не зна шта може’. Пред нама је изложба сећања на великог српског и европског мислиоца и дипломату, који је, на срећу, добро знао и шта хоће и шта може, на чему му, као народ, дугујемо поштовање и вечно сећање”, рекао је Дачић на отварању изложбе.

Шеф српске дипломатије подсетио је да је Дучић у својој богатој дипломатској каријери, дугој преко 30 година, службовао у 9 земаља у 13 дипломатских мисија, те да је био први дипломата са звањем амбасадора у историји југословенске дипломатије.

Дучић је ушао у дипломатску службу као већ признати песник, са дипломом швајцарског факултета и знањем више страних језика, а у Женеви је боравио од 1899. до 1906. године када је и дипломирао на Филозофско-социолошком факултету.

„Дучић је био прави професионалац, доследно је заступао ставове своје државе и борио се за њен што бољи статус у свету и иза себе је оставио драгоцене забелешке, студије, анализе, значајне за нашу и међународну дипломатију”, рекао је Дачић.

Изложбом, коју су заједнички организовали Стална мисија Србије при Уједињеним нацијама у Женеви и Амбасада Србије у Швајцарској Конфедерацији, почиње обележавање стогодишњице оснивања Друштва народа, а Србији је припала част да данашњим сећањем на Јована Дучића отвори циклус манифестација у Палати нација „Сто година мултилатерализма у Женеви”.

Изложба обухвата низ докумената и фотографија Јована Дучића, који се чувају у Архиву Југославије, Архиву Србије и Библиотеци Јована Дучића у Требињу, као и оригинална документа са Дучићевим потписом из Архива Канцеларије Уједињених нација у Женеви.

Траје до 15. марта, а већ на самом отварању за њу је показано значајно интересовање, о чему сведочи велики број посетилаца.

Отворена је у присуству генералног директора Канцеларије УН у Женеви Мајкла Милера који је поздравио скуп, представника Града Женеве, бројних званица из дипломатског кора, представника међународних организација, угледних Швајцараца и припадника српске дијаспоре, преноси Танјуг.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар