ТРАГАЊЕ ЗА НОВИМ: Отворена изложба о Јовану Дучићу у САНУ (ВИДЕО)

  • У Галерији Српске академије наука и умјетности у Београду отворена је изложба о Јовану Дучићу, којом Академија започиње обиљежавање 150 година од рођења овог великог српског пјесника, члана САНУ и дипломате.

Фото: Срна

Изложбу је отворио предсједник САНУ Владимир Костић.

Истичући да је Дучић постао члан САНУ прије 90 година, Костић је подсјетио да САНУ од 2015. године посвећује читаве године појединим академицима и указао да ће Академији бити потребно миленијум и по да обиљежи све у дугом реду академика који се непрекидно формира већ готово 180 година.

– У претходним годинама обиљежавајући великане нехотице смо учили не само о њима и њиховим стваралачким подвизима, већ и о временима у којима су живели и мењали Србију. А времена им нису била нимало наклоњенија него што су наша нама – оцијенио је Костић.

Он је указао да се не усуђује да пред много позванијима говори о Јовану Дучићу пјеснику и о његовој, како је навео, трагичној „животној тракторији“, која се постхумно завршила повратком у Требиње и Херцеговину, која га је „пратила у стопу“.

Фото: Град Требиње

Аутор изложбе под називом „Јован Дучић: Трагање за новим“, академик Злата Бојовић истакла је да Дучић припада реду најпознатијих књижевних стваралаца нове српске књижевности, у којој је оставио дубок траг, а његово дјело извршило велики утицај на низ генерација српских пјесника 20. вијека.

Бојовићева је истакла да је Дучић био посвећен стварању и досезању савршенства, а цијели његов живот испуњен искушењима и искуствима, при чему је безрезервно родољубље које је „много пута скупо плаћао“ било једно од симбола његове личности.

– Дучића и све што је стварао подједнако је за цео живот обележила и његова непрекинута веза са постојбином, посебно са родним Требињем у којем је провео само ране године живота, до завршетка основне школе, и са коренима свога рода – истакла је Бојовићева.

Фото: Град Требиње

Отварању изложбе присуствовали су и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, вршилац дужности начелника Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Требиња Слађана Скочајић, и чланови САНУ, а међу посјетиоцима били су и чувени српски сликар Милан Циле Маринковић, као и принц Филип Карађорђевић и његова супруга Даница.

Присуствовали су и директор Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић и директор Народне библиотеке Требиње Милосава Супић Вуковић, а изложбу су подржали Министарство културе и информисања Србије и град Београд.

Фото: Град Требиње

Изложба се састоји од осам цјелина, које прате Дучића од рођења, преко многобројних великих путева којима се кретао, до краја живота и до „повратка“ на вјечни починак у Требиње.

Један од одјељака посвећен је Требињу, при чему су изложени вриједни предмети из музеја у Требињу, које је Дучић сакупљао и поклонио родном граду, изложена је и биста Јована Дучића коју је израдио Иван Мештровић, као и око 150 оригиналних докумената, фотографија, нота /партитура композиција на Дучићеве стихове/ и предмета, као и велики број репродукованих експоната.

Велики број експоната позајмљен је из музеја и библиотеке у Требињу, из десетак других институција, од колекционара.

За потребе изложбе снимљен је и филм који дочарава Дучићево Требиње и приказује се током цијелог трајања изложбе, а посјетиоцима су на располагању и аудио уређаји који омогућују слушање снимака Дучићеве поезије.

Изложба о Јовану Дучићу у Галерији САНУ биће отворена за посјетиоце до 8. новембра.

СРНА

 

Видео прилог новинарке Весне Јовановић / РТС

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар