У ГАЦКУ ОБИЉЕЖЕН ДАН СТРАДАЊА СРБА ИЗ КОЊИЦА

  • Поменом у Гацку, обиљежен је Дан страдања Срба из Коњица. Вијенци су положени на Централном споменику, на којем су уклесана имена 383 српских војника и цивилних жртава.

Прије 27 година у порти храма Светог Василија Великог убијен је Ђорђо Магазин – прва српска жртва у Коњицу.

Тада почињу убијања, затварања у логоре, злостављана и прогон коњичких Срба. Сјећања не блиједе, бол не пролази, кажу, преживјели и потомци страдалих.

– Изгубио сам велику фамилију, само мојих осам Нинковића, стричеве, оца, ујаке. Ми преживјели дужни смо да их се сјећамо, да упалимо свијећу, толико можемо – каже Славко Нинковић.

На споменику убијеним цивилима и војницима, међу 383 уклесана имена, су и 42 Куљанина.

Зоран Куљанин изгубио је чланове породице, а сам преживио страхоте три логора. Највише боли, што џелати нису кажњени.

– Била су тешка времена, три логора саам промијенио – Трново, Челебић, Коњиц, није лако али мора се живјети даље – истиче Куљанин.

Коњичани кажу да су двоструко страдали, у рату, а потом и у миру, када је херојски одбрањена територија, Дејтонским мировним споразумом припала ФБиХ.

Додатна со на рану, и након 27 година, је чињеница да је тек неколико злочинаца правоснажно осуђено, и то на мале затворске казне.

– Процес за Брадину је у току, гдје је извршен геноцид. Сви становнци били су у логору, нема ниједне правоснажне пресуде, мало за Челебиће и Мусалу, али то је минорно наспрам онога што су учинили Србима у Коњицу – рекао је Зоран Пологош, предсједник Удружења Коњичана Републике Српске.

Због свега преживљеног, Коњичани се не враћају на вијековна огњишта. Од предратних око 7000 Срба, данас у овом граду живи тек 270, углавном стараца.

Српска праволсавна црква је мјесто на којем се окупљају и сабирају.

– У току је обнова цркве Светог Апостола Петра и Павла у селу Борци, посвећен дјеци, браћи Голубовићима. Пет и седам година су имали Петар и Павле. Средства за обнову цркве обезбиједио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, коју ћемо завршити до празника у јулу, када је и годишњица смрти ових дјечака – навео је Милан Бужанин, парох коњички.

На Дан обиљежавања страдања коњичких Срба на централном спомен обиљежју у порти храма Свете Тројице прислужене су свијеће и положено цвијеће.

РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар