ЈЕСТЕ ЛИ ПРОБАЛИ ХУМСКИ СИР – „Шарена кравица“ породице Ковач

  • Породица Ковач из села Хум, код Требиња, један је од највећих овдашњих произвођача аутохтоног херцеговачког сира, а да би посао био крајње озбиљан направили су и свој лого, са заштитним знаком – шареном кравицом.

Фото: Весна Дука / Независне новине

Ковачи су само једна од породица у околини Требиња које потврђују чињеницу да велика потражња за херцеговачким производима условљава и проширење пољопривредних газдинстава, у чему им помоћ пружају и градске власти, тако да је данас њихова фарма, с некадашње двије-три кравице у штали, нарасла на фарму од 22 грла.

„Све стижемо урадити када се направи добра расподјела посла, тако да око стоке радимо сви у породици, супруг, дјеца и ја, а ‘Херцеговачка кућа’ нам помаже, јер не морамо своје производе носити на пијацу, већ нам све откупе, тако да је наш посао сведен искључиво на рад на газдинству“, каже Славица.

Напомиње да, осим чувеног требињског шкрипавца, производе и суви сир, те сир у уљу с различитим зачинима и увијек се траже још веће количине.

„Све радимо на традиционални начин, гдје се један дио тек усиреног сира прода онако свјеж, један дио сушимо, а један дио сушеног или просушеног сира стављамо у тегле с уљем, гдје додатно сазријева, и све продамо подједнако добро“, објашњава Славица.

Она додаје да се од овог посла може и те како добро живјети, за шта је примјер и њихово газдинство, али се треба доста и радити, јер узгој музних крава подразумијева и чисту шталу и здраве животиње и добру исхрану.

Славица је главни мајстор за сир, односно за сирење, што ова вриједна млада жена не сматра великом мудрошћу, иако ни тај посао, како кажу у Херцеговини, не иде свима једнако од руке. Квалитет сира умногоме зависи и од хране коју краве узимају, тако да херцеговачко биље даје сиру посебан мирис и окус, који је надалеко цијењен.

Будући да Ковачи живе од свог газдинства, труде се и да унаприједе посао, па однедавно имају и заштитни знак за своје производе – шарену кравицу, коју им је урадила Мина Шево из Сомбора.

Размишљајући како да урадимо лого као рекламу за своје производе, на друштвеним смо мрежама пронашли ову дјевојку, која се тиме бави, и видјели низ занимљивих рјешења, међу којим нам је највише свидјела шарена кравица, након чега смо са Мином ступили у контакт, договорили се око преузимања и могу вам рећи да смо направили прави потез, јер сви који купују наше производе – одушевљени су кравицом, нарочито они који сир носе негдје даље“, каже Славица.

Оно што Ковачи не продају у „Херцеговчкој кући“ узимају муштерије које им долазе на кућни праг, тако да, како нам рекоше, не губе вријеме на пијаци, а сир им се „не окреће“.

Весна Дука / Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар