СЈЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ ХЕРЦЕГОВАЧКЕ СЛОБОДЕ: Служен помен припадницима Бобанске чете

  •  У селу Рапти, у Бобанима, код споменика погинулим борцима славне Бобанске чете, јутрос је служен помен у знак сјећања на припаднике ове јединице Требињске бригаде, Војске Републике Српске.

IMG_3280
Помен погинулим борцима служио је парох бобански Момчило Пејчић.
Након помена цвијеће су положиле делегације Града Требиња, требињске Борачке организације, Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, породице и саборци погинулих бораца Бобанске чете.
Градоначелник Требиња Славко Вучуревић је истакао да је Бобанска чета понос града Требиња и Републике Српске.
„Израз слободарске клице народа Бобана и српског народа. Организовали се, ослободили, сачували и спријечили продор хрватских јединица према Требињу. Изузетна храброст и вођство једног великог човјека војводе Недељка Видаковића и његове чете, чија ће имена остати уписана златним словима у историји одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995 године“, навео је Вучуревић.

IMG_3287
Јединица славног војводе Недељка Видаковића основана је у селу Шћеница на Тројичиндан 1992. године, а након Видаковићеве погибије на Борачком језеру код Kоњица, 1994. године, командовање четом је преузео Драган Ристић Бели.
„Данас смо ми преживјели саборци и родбина дошли да им одамо почаст. Бобанска чета је имала око 120 припадника, а држала је линију фронта дугу 15 километара“, рекао је Ристо Видаковић, који је рату је изгубио оба брата, војводу Неђа и Сава Видаковића.
IMG_3290
Говорећи о оснивању и ратном путу Бобанске чете, Видаковић је рекао да су током рата 23 припадника чете погинула, а имали су и више од 50 рањених бораца.
„Припадници ове чете нису ратовали само на подрчју Бобана, већ су положаје држали, повремено, и на Трескавици и Борачком језеру“, навео је Видаковић.
Подјећамо, 2000. године на уласку у село Рапти подигнут је крст и споменик за 23 припадника Бобанске чете који су погинули бранећи отаџбину.

ИЗВОР: РАДИО ТРЕБИЊЕ / Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар