КОЊИЦ, 11. АВГУСТ 2018. ГОДИНЕ: Владика Григорије освештава цркву Светог Василија Великог

  • Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије освештаће сутра обновљени Саборни храм Светог Василија Великог у Коњицу, који је девастиран у протеклом рату.

Саборни храм Светог Василија Великог у Коњицу

Коњички парох Милан Бужанин рекао је Срни да обнова Саобрног храма Светог Василија Великог, који је првобитно био саграђена 1886. године, значајна и као охрабрење српским повратницима.

Храм из 19. вијека у протеклом рату потпуно је девастиран, па је 2012. године обновљен.

У новембру 2007. године Комисија за очување националних споменика БиХ прогласила је Саборни храм Светог Василија Великог са покретним добрима – иконама, националним спомеником БиХ. Иконостас овог храма је под заштитом Унеска као дио коњичког дрворезбарства.

„Ово је Саборни храм и духовни центар коњичке парохије, а његова обнова значајна је и као охрабрење повратницима“, рекао је Бужанин и додао да је на подручју Коњица обновљено шест цркава и једанаест капела, те да је у Јабланици наново изграђена црква.

Храм је обновљен уз помоћ Министарства за избјегла и расељена лица Републике Српске, федералних министарстава за просторно уређење, за избјеглице и за културу и спорт, као и Министарства избјеглица БиХ и Министарства цивилних послова БиХ.

Помоћ у обнови храма пружили су и општине Коњиц, Јабланица, Прозор и Удружења Коњичана Републике Српске, Удружења Срба из Коњица и њихових потомака у дијаспори, Удружења Срба из Херцеговине у Мелбурну, те прилози вјерника и привредника из Коњица.

Света архијерејска литургија биће служена у 9.00 часова, а након тога слиједи свечани ручак, најављено је из коњичке Црквене општине.

Прије рата у Коњицу је живјело око 7.000 Срба, док их је данас свега 300. Српски народ овог краја преживио је страшан егзодус и страдање у којима су нека српска села заувијек уништена.

ИЗВОР: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар