Смотуљци размотани пред требињском публиком

  • У Галерији Културног центра вечерас је промовисана књига „Смотуљци“, аутора Драшка Сикимића из Љубиња.

sik
„Смотуљци“ су прво књижевно дјело љубињског аутора, који је у пет поглавља, названих „гужвања“, спојио различите литерарне жанрове, по правилу сведене форме – од афоризама, са којима започиње и закључује књигу, до љубавне поезије, есеја и кратких прича.
„Иначе сам ћутљив, не волим да дужим о нечему ни у причи, па је тако и у писању. Кратко кажем оно што мислим. Сматрам да је супер ако нешто успијеш да кажеш у десет ријечи“, рекао је за Радио Требиње Сикимић.
Књига је, истиче аутор, настајала углавном спонтано у посљедње три-четири године.
У друштвено ангажованим коментарима, често хуморним и заједљивим, помаља се препознатљива а опора стварност коју живимо, љубавни стихови већ наилазе на одушевљење публике на друштвеним мрежама, док су промишљања о животу ту да покаткад забрину, а по правилу да подстакну читаоца на размишљање.
„Инспирација су ми нејасне ствари које ме окружују и које кроз размишљање и писање покушавам себи да објасним“, истиче Сикимић.
Књига је изашла прије мјесец дана у издању „Нове поетике“ из Београда, а похвале већ стижу са свих страна.
„Књига је испала онако како сам ја желио и планирао, а што се тиче пријема код читалаца нисам нешто посебно очекивао – нисам је због тога објављивао – али је реакција много боља него што сам мислио. Јесам мало изненађен и драго ми је што је тако“, истиче млади аутор за Радио Требиње.
О књизи се ни на требињској промоцији није говорило на класичан начин – кроз својеврсни перформанс у којем је учествовала и публика, те понеку опаску аутора, посјетиоцима Културног центра вечерас је „одмотавано“ понешто из Сикимићевих „Смотуљака“.

Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар