Филм о требињском „Ћиру“ на фестивалу у Сарајеву

  • На конкурсу за учешће на првом Фестивалу средњошколског кратког филма у Сарајеву изабран је и краткометражни играни филм Требињца Марка Бркића, ученика четвртог разреда средње економске школе.

ćiro1
„Ми смо одлучили да направмо филм о ‘Ћиру’ и његовим шинама. У играном филму од 7 минута приказује се љубавна прича из времена када су ‘Ћиро’ и жељезница још били у функцији. Иначе, за сва моја дјела која сам до сада урадио – приче, идеје, пјесме, овај познати воз је био моја највећа инспирација“, истакао је Марко Бркић, који није крио радост али ни изненађење што је баш њихова филмска идеја прошла међу великим бројем пријављених.
Марко додаје да је филм реализован уз подршку ментора Јадранке Мишић, професора информатике у Центру средњих школа, а у његовој режији и монтажи, те уз помоћ другара из школе који су тумачили улоге у љубавној филмској причи из времена када се Требињем још проламао препознатљиви писак парне локомотиве.
„Планирам да упишем режију након завршетка средње школе, тако да ми рад на овом пројекту дође као припрема за даље“, истиче овај млади аутор.
На овај конкурс пристигло је 109 апликација из 33 града Босне и Херцеговине, а одабрано је 15 најбољих филмова који ће бити приказани на фестивалу у Сарајеву, 25. априла, у биоскопу „Меетинг Поинт“.
Пројекат је дио „Цоннецтинг Creatively“ пројекта који проводи британска амбасада с локалним и међународним партнерима, а финансира Европска унија.

 

Извор: Радио Требиње / С.П.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар