Изложба „Врт праведника – Моја ћирилица“ пред требињском публиком

  • У Музеју Херцеговине вечерас је, у овиру „Дучићевих вечери поезије“, отворена изложба „Врт праведника – Моја ћирилица“, сликарке Олгице Стефановић из Новог Сада.

Izlozba_31

Ауторка каже да се изложба састоји из три циклуса радова: „Завештање“, „Моја ћирилица“ и „Врт праведника“.
Она додаје да је цијела изложба посвећена средњовјековној српској умјетности, историји, култури и традицији.

Izlozba_25
„Много волим и ценим нашу средњовековну умјетност и одушевљена сам нашим манастирима, рукописним књигама и сматрам да имамо непроцениво благо. Мој радови су мали допринос у борби за очување ћирилице, јер је она наша традиција. Истина је да је она данас запостављена, али ћирилица је та која даје опстанак српском народу, јер је то наш идентитет и нешто што треба да нас представља на набољи могући начин. Ћирилицом треба да се поносимо“, рекла је Стефановић.

Izlozba_21

Отварајући изложбу, градоначелник Требиња Славко Вучуревић је истакао да је ћирилица писмо са којим смо се родили, основ наше културе и народне писмености, која је у нашем региону нажалост доживјела судбину да се уклања, заборавља или маргинализује.
„Захваљујем умјетници што је на неки начин осјетила ову празнину и пријетњу, која је посебно изражена у нашим крајевима западно од Дрине, и што нам својим сликама поручује да по сваку цијену сачувамо наше писмо. Писмо које путује још од Ћирила и Методија до наших дана. Писмо које нас чини оваквим каквим смо и писмо које нас чини богатим, аутентичним и потпуно спремним да прихватимо све изазове овога доба“, истакао је Вучуревић.
Стефановићева је чланица Удружења ликовних умјетника Србије и Војводине. Са својим радовима из области графике, илустрације и иконописа учествовала је на многобројним међународним изложбама у Србији, Русији, Белгији, Финској, Француској, Канади, Аргентини, Мексику…
Изложба је отворена до краја мјесеца.

 

Pjesnici_34

Дружење пјесника са средњошколцима

Прије изложбе, у библиотеци Гимназије “Јован Дучић” данас су пјесници, гости овогодишњих “Дучићевих већери поезије” одржали књижевни час са требињским средњошколцима.
Библиотека ове установе била је препуна ученика који су слушали стихове својих пјесника, али су и ученици Гимназије говорили своје награђене стихове.

Pjesnici_37

Извор: Радио Требиње
Д.М. (Фото: Јован Видаковић)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар