ВИДЕО: Радовану Караџићу 40 година затвора!

  • Изрицање пресуде бившем председнику Републике Српске председавајући Судског већа хашког Трибунала Огон Квон из Јужне Кореје започео подсећањем на оптужницу и злочине за које се терети Караџић

radovan-karadzic_620x0
Бивши председник Републике Српске Радован Караџић осуђен је данас на 40 година затвора због ратних злочина почињених у Босни и Херцеговини.

Од 11 тачака оптужнице, Караџић је ослобођен оптужбе по једној тачки оптужнице, за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ, а осуђен је за осталих 10, од којих једна укључује геноцид у Сребреници.

Као олакшавајућа околност наведено је то што је изнео доказе о договору који је у јулу 1996. склопио са америчким изаслаником Ричардом Холбруком – да се повуиче из политичког и јавног живота, а да заузврат неће бити гоњен.

Караџић је после вишегодишњег бекства и скривања под лажним идентитетом ухапшен 18. јула 2008. године у Београду, после чега је изручен трибуналу.

Суђење Караџићу је почело је у октобру 2009. године.

15:47 – КРИВ ЗА ГЕНОЦИД У СРЕБРЕНИЦИ, ЗЛОЧИН У КРАВИЦАМА ПОЧЕТАК МАСОВНОГ УБИЈАНЈА

Судско веће Хашког трибунала закључило је да је Радован Караџић одговоран за геноцид над муслиманским становништвом у Сребреници.

Судско веће је констатовало намеру Караџића да се униште Муслимани у Сребреници.

– Караџић је делио намеру да се сви војно способни мушкарци у Сребреници убију што је за судско веће једнако као да је делио намеру да се сви становници у Сребреници убију, саопштило је Веће.

Веће је констатовало да злочин у Кравицама представља почетак масовног убијања. Они су навели да је ту „подмуклу операцију“ надлгедао је и спроводио велики број официра српске војске.

15:24 – СРЕБРЕНИЦА СЛЕДЕЋА ТАЧКА: НАРЕДИО ЗАУЗИМАЊЕ ГРАДА, ГРАНАТИРАЛИ ИЗБЕГЛИЦЕ, РЕКАО ДА ОДУ АКО ЖЕЛЕ ДА ЖИВЕ

Караџић је наредио да се створе услови тоталне несигурности и несношљивост живота мештана у Сребреници. Рестрикције хуманитарне помоћи, што је довело до неподношљивих услова. Командант дриснког корупа Живановић је издао наређење да се напада Сребреница, како би се енклава смањила само на величину града.

Сазнао је да постоје повољни услови за напад, наредио је заузимање Сребренице. Град је пао у руке боснаских Срба. Они су позвсли све оне који су остали да напусте град.

Огромна већина Сребреничана формирала је колону и покушала да стигне до Тузле. Током бега, група која се кретала ка бази УН била је изложена гранатирању. У ноћи између 12. и 13. јула босански муслимани у Поточарима чули су пуцњву у близини. Видели су премлаћивање и силовање муслимана. Те вечери, и следећег јутра, Младић је позвао припаднике Унпрофор и представнике муслимана на трећи састанак, како би се разговарало о њиховој судбини. За време једног од састанака Младић је рекао: „Да ли желите да опстанете или нестане?“

Младић, Живановић и Крстић мобилисали су велики број аутобуса током ноћи, да дођу у Братунац. На трећем састанку, Младић је одавао утисак да ће се поштовати жеље муслимана, али им је рекао да оду ако желе да живе“, саопштило је Веће.

15:16 – КРИВ ЗА УЗИМАЊЕ ТАЛАЦА – ВОЈНИКА УНПРОФОРА

„Дана 26. маја, након удара НАТО на Пале, снаге су заточиле припаднике Унпрофора на различите локације. Док су били заточени претили су им да ће их убити ако настави НАТО да бомбардује српске положаје. Неки су били лисицама везани испред места од војног значаја. До 18. јуна су сви пуштени на слободу. Они нису били снага у сукобу, а намерно су заточени да се избегну НАТО напади. Дакле, утврђено је кривично дело узимања талаца“, саопштило је Веће.
15:03 – КРИВ ЗА ЗЛОЧИНЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧНОСТИ И УБИСТВА У САРАЈЕВУ

Веће закључује, као и за Младића, да је Караџић био кључан за нападе у Сарајеву и да они не би били извршени без њега.

„Намеравао је да изврши убиство и шири терор по Сарајеву. Караџић сноси кривичну одговорност за убиство, противправни напад и злочин против човечности“, рекло је Веће.

15:01 – ЦИВИЛИ У САРАЈЕВУ СУ УБИЈАНИ ДОК СУ ИШЛИ ПО ВОДУ, ПУЦАНО ЈЕ ПО ДЕЦИ

Веће је прешло на читање оптужнице за злочине у Сарајеву.

„Од краја маја 1991. до октобра 95. цивилно становништво је било изложено гранатирању и снајперском деловању. Јединице су држале положаје на брдима. Са својих положаја намерно су пували по цивилима из снајпера, укључујући и гађање трамваја. То је било свакодневно, несмањеним интензитетом. Сарајевски цивили били су гађани снајпером кад су ишли по воду, возили се по граду, пуцано је по деци, кад су се враћала из школе, док су возиле бицикл…“, рекло је Веће.

14:44 – КАРАЏИЋ СНОСИ КРИВИЧНУ ОДГОВОРНОСТ ЗА ПРОГОН, ИСТРЕБЉЕЊЕ, УБИСТВА, ДЕПОРТАЦИЈУ И ПРИСИЛНО ПРЕСЕЉЕЊЕ

У закључку везано за општине, оптужени сноси индивидуалну кривичну одговорност за прогон, истребљење, убиства, депортацију и присилно пресељење, закључило је Веће.

„Караџић је знао за злочине против несрба, није подузимао ништа да их спречи, а међународној заједници давао је лажне информације.“

Веће је констатовало да су стварањем паралелних политичких и државних структура босанских Срба, протеривања несрба била пажљиво координирана и да су руководство и оптужени њима управљали, сматра Веће Хашког суда.

„Веће констатује да је оптужени могао предвидети прогон, убиства несрба.“
14:37 – НЕМА ДОКАЗА ЗА ГЕНОЦИДНУ НАМЕРУ У 7 ОПШТИНА

Нема довољно доказа да је почињен геноцид у општинама Братунац, Прејдор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча и Кључ.

– Веће се није уверило да је у тим општинама постојала геноцидна намера код оптуженог за уништење бошњачких Хрвата и Муслимана.

Како су навели, постојала је намера да се делимично униште групе Муслимана и Хрвата, али нема довољно доказа из којих се може закљутити да је у тим општинама почињен геноцид.

14:25 – У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ СЕ ДЕШАВАЛО СИСТЕМАТСКО ПРОТЕРИВАЊЕ

„Чак 499 дана је Веће саслушавало 434 сведока, поред тога Веће је примило доказе 152 сведока у писаном облику, 11.469 писаних доказа на више од 48.000 страница“, рекао је судија Огон Квон који преседава судским већем

„Веће закључује да је огорман број Муслимана и Хрвата присилно расељен из својих домова у друге делове БиХ. Веће констатује да су жртве биле присиљене да оду јер су српске снагре заузеле градове. Друге жртве су прво ухапшене, а затим затворене и транспортоване ван општина. Босански муслимани и хрвати уклањани су с положаја“, рекао је Огон Квон.

14:07 – ПОЧЕЛО ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ, СУДИЈА ПОДСЕЋА НА ОПТУЖНИЦУ И ТОК ПРОЦЕСА

У Хагу почело изрицање пресуде Радовану Караџићу. Изрицање пресуде бившем председнику Републике Српске председавајући Судског већа хашког Трибунала Огон Квон из Јужне Кореје започео подсећањем на оптужницу и злочине за које се терети Караџић.
13:57 – ВУЧИЋ:НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ДА СЕ ПРЕСУДА КАРАЏИЋУ ИСКОРИСТИ ЗА НАПАДЕ НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија неће дозволити да се пресуда бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом искористи за нападе на Републику Српску.

Вучић је у Варварину рекао Србија има обавезу да води рачуна о свом народу и ван граница Србије и да ће бити увек уз свој народ и штитити његов опстанак као и право на постојање Републике Српске.

Према незваничним информацијама, Вучић ће заказати за петак ванредну седницу Владе на којој ће тема бити пресуда бившем председнику Републике Српске и хашком оптуженику Радовану Караџићу.

13:31 – ЈАКЕ МЕРЕ ОБЕЗБЕЂЕЊА У ХАГУ ПРЕД ИЗРИЦАЊЕ ПРЕСУДЕ

Како би примио што је више могуће посетилаца, Међународни суд користи сав расположив простор у сопственој згради, као и додатни простор у оближњем конференцијском центру. Простор око зграде Међународног суда је блокиран, а приступ контролише холандска полиција. Многе медијске куће данима извештавају из Хага, возила су паркирана уз зграду суда између главног и северног улаза, а на платоу поред фонтане нанизане су надстрешнице где су од јутрос постављене камере.

Како јутро одмиче повећава се број припадника холандске полиције која ће јаким мерама и бројним снагама обезбеђивати данашњи догађај.

13:19 – НЕМА ИНФОРМАЦИЈА ДА СУ У ПРИЈЕДОРУ ПОРАСЛЕ ТЕНЗИЈЕ

Директор полиције Републике Српске Гојко Васић изјавио је данас да нема информације да су поводом изрицања пресуде Радовану Караџићу у Хашком трибуналу подигнуте тензије на подручју Приједора, како су то објавили поједини медији. Васић је за агенцију Бета рекао да полицији нису најављена никаква окупљања грађана у РС после изрицања пресуде Караџићу, али да је МУП РС појачао мере безбедности на целој територији тог ентитета.

Директор Полиције РС појаснио је да су на терен већ упућене депеше које прописују деловање полиције у случају да дође до проблематичних ситуација.

12:44 – ПРЕДСТАВНИЦИ РС У СРЕДУ ВЕЧЕ ДОПУТОВАЛИ У ХАГ

Представници Владе и невладиних организација Републике Српске допутовали су у среду вече у Хаг како би данас присуствовали изрицању пресуде. У Хаг су допутовали председник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и Караџићев правни саветник Горан Петронијевић. Делегацију Борачке организације Републике Српске чини још 14 чланова из свих крајева Српске, укључујући представнике цивилних жртава рата, деце погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Међу представницима из Републике Српске нема представника Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила. На истом лету из Београда до Амстердама био је генерал Радивоје Милетић који је био на одсуству и среду вече се вратио у притворску јединицу Хашког трибунала, одакле ће ускоро бити пребачен на издржавање остатка казне.

12:30 – РАМУЛИЋ: НАЈБИТНИЈЕ ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ КАРАЏИЋ БИТИ ОСУЂЕН ЗА ГЕНОЦИД

Председник Удружења жртава рата „Извор“ из Приједора Един Рамулић изјавио је да је најважније да ли ће први председник РС Радован Караџић бити осуђен за геноцид.

„Трибунал нас је научио да можемо рачунати на различито. Биће осуђен, али нико не очекује да није крив. Најважније је да ли ће бити осуђен по тачки геноцида. То је лутрија из нашег угла“, рекао је Рамулић за Н1.

Наводећи да је до сада Хашки трибунал за геноцид осудио само представнике ратног војног врха РС, он је навео да је Караџић представник ратне цивилне власти и да је могуће да буде осуђен за седам општина, али не и за Сребреницу.

12:05 – У РС ПОДИГНУТЕ МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ

Због изрицања пресуде првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу у целој Републици Српској мере безбедности подигнуте су на виши ниво.

„Доношење пресуде Караџићу може изазвати одређене емоције или окупљања грађана, које увек може да прерасте у неке инцидентне ситуације. Због тога смо појачали мере безбедности“, рекао је директор полиције РС Гојко Васић.

Он је за АТВ рекао да у Бањалуци нису најављена окупљања грађана.

11:55 – БИЉАНА ПЛАВШИЋ: НЕ ВЕРУЈЕМ ДА СЕ РАДОВАН КАЈЕ

Јесам се покајала за оно што се ратних година дешавало у Босни и Херцеговини, али нисам сигурна да би се и Радован Караџић понео исто, рекла је за некадашња председница Републике Српске (РС) Биљана Плавшић.

Он је један нереални оптимиста који је РС понекад скупо коштао. Међутим, мислим да би му сада тај нереални оптимизам добро дошао, оценила је Плавшић.

Са све три стране било је злочина. не могу према томе да се односим тако што ћу заобићи истину и што ћу прећутати оно што није у реду и што није како треба, рекла је она и напоменула да је Хаг пун права, али не и правде.
11:40 – КАРАЏИЋ: ПРЕСУДА НЕЋЕ УТИЦАТИ НА СУДБИНУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Радован Караџић је рекао да верује да његова пресуда неће утицати на судбину Републике Српске и њених грађана.

„Каква год да буде моја судбина, то неће утицати на судбину Републике Српске и њених грађана“, рекао је Караџић.

Упитан о могућим комешањима у БиХ након изрицања пресуде у Хашком трибуналу, Караџић је рекао да се нада да их неће бити јер „ниједан појединац не би требао да буде толико важан“ и јер су многи протагонисти дешавања у 1990-им преминули.

„Нека нове генерације сачувају земљу и регион од било каквих невоља и нека граде своју будућност без терета прошлости. Али на првом месту заборавите на постизање било какве доминације једних над другим и на држање један другог у државном уређењу које је неприхватљиво за једну од страна“, казао је Караџић.

11:30 – ПРЕСУДА У 14 САТИ

Судско веће хашког Трибунала, којем председава судија Огон Квон, изрећи ће данас првостепену пресуду бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу, оптуженом за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. Читање пресуде почиње данас у 14.00 сати. Пресуду Караџићу изрећи ће расправно веће којим председава Огон Квон из Јужне Кореје. Чланови су судије Хауард Морисон из Велике Британије и Мелвил Берд из Тринидада.

У завршним речима, у октобру 2014, тужиоци су затражили да судије Караџића прогласе кривим по свим тачкама оптужнице и осуде на доживотни затвор. Караџић, који се бранио сам, затражио је да буде ослобођен, тврдећи да тужиоци нису доказали његову кривицу током суђења.

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар