СЛАВА МУ! Запалимо свијећу за Микиса Теодоракиса

  • Данас је у 97. години преминуо грчки композитор и политички активиста Микис Теодоракис. Рођен је 29. јула 1925. године на острву Хиос у Грчкој. Од најраније младости био је фасциниран музиком. Самоуко је писао песме још као дете, без икаквог инструмента.

Фото: grckainfo.com

Пише: Горан Лучић

Теодоракисов опус креће се од узбудљивих песама заснованих на великим грчким песничким делима од којих су многе деценијама левичарске химне, до симфонија и музике за филмска остварења. Аутор је више од 1.000 песама.

Компоновао је можда најпрепознатљивију грчку музику на међународном плану, сиртаки из филма Грк Зорба (1964).

Учествовао је на добротворном концерту у знак протеста против НАТО бомбардовања Југославије 1999. године.`

– Јуче су у Вашингтону Уједињене нације потписале смртну пресуду! Потписано је убиство Међународног права!

Јуче је у Вашингтону потписан закон џунгле и право јачег!

САД са европским земљама сада могу да суде, пресуђују и кажњавају све оне који мисле! Сви они који мисле не уклапају се у њихове планове! Није претерано рећи да улазимо у нову топлу средњовековну одећу и обућу, памучне шалове и рукавице… Ново ледено доба долази!

Када је бомбардовање почело изјавио сам да су међународни злочини и убиства која помињу заправо изговори да они не хају за разговоре и споразумно налажење решења већ да им је главни циљ да претворе Југославију у спржену земљу што ће и учинити уколико не наиђу на отпор!

Желе да Србију претворе у пустош, у пустињу пепела и крви, да би је могли показивати наредним жртвама за пример и рећи: „Погледајте шта ће вам се десити ако се не покорите!“.

Ми Грци, морамо бити поносни јер смо једини који уједињено и посвећено кажемо НЕ варваризму! Ми стојимо поред жртви наше српске браће и желимо да наша песма надјача звук сирена које плачу и фијук ракета!

Београде данас певамо за тебе!

Хајде сви заједно да гласно певамо, да нас чују!

Ми смо уз вас, будите храбри!

Правда је на вашој страни, а правда на крају увек победи!

Рекао бих да певамо да нас Европљани чују али бојим се да је то губљење времена. Већина њих тамо горе слепа је и глува.

26. април 1999.
трг Синтагма, Атина
Михаил Микис Теодоракис

 

* Говор Микиса Теодоракиса 26. априла 1999. године на атинском тргу Синтагма у знак протеста због кршења Међународног права од стране чланица НАТО савеза и покорничког ћутања широм Европе и света пред злочиначком агресијом на Србију и Црну Гору које се још бар тада нису покориле и заћутале.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар