ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ САВЕ: Обиљежена крсна слава Завичајног клуба Билећана у Београду

Завичајни клуб Билећана у Србији обиљежио је  крсну славу Пренос моштију Светог Саве 19. маја у просторијама Клуба у Београду гдје се окупио велики број чланова, гостију и пријатеља Клуба.

Како  обичаји и вјера налажу, славски  колач преломили су домаћини предсједник Миодраг Дунђеровић, потпредсједници Борислав Кркелић и Ђуро Вујадиновић и секретар Жељко Милинић, a славску молитву очитао је парох Саборне цркве у Београду отац Бранко.

Предсједник Клуба и домаћин славе Миодраг Дунђеровић, дочекао је и угостио бројне госте, међу којима су били  истакнути Билећани, глумци, новинари, привредници, а такође и представници других херцеговачких удружења.

Завичајни клуб Билећана славу обиљежава већ четврту годину заредом , на иницијативу  покојног свештеника Рада Зеленовића који је предложио да се Пренос моштију као љетња слава слави у Београду јер је се Свети Сава обиљежава као општинска слава  Билеће.

Миодраг Дунђеровић је говорећи за „Српско коло“ објаснио да је на тај начин свештеник Зеленовић утемељивач њихове крсне славе.

„Поп Раде нажалост више није са нама, а иначе био је домаћин на нашим окупљањима и сијелима, редовноје свему  присуствовао. Ријеч је о човјеку који је службовао 20 година у Билећи, а и овдје у Парохији обављао је такође истакнуте функције. Написао је и књигу „Успомена из Билеће и из Београда“ и ми смо је овдје у Београду промовисали“, рекао  је Дунђеровић надовезујући се и на друге пројекте и активности у раду Завичајног клуба.

„Међу реализованим активностима Завичајног клуба  током ове године започели смо пројекат додјеле награда за шест најбољих студената на Београдском универзитету који су из Билеће. У питању је новчана награда коју смо ове године први пут додјелили. У јуну нас очекује „Сабор Билећког стваралашта“ у Билећи гдје ћемо најбољим ученицима Билећке гимназије додјелити 3 лаптоп рачунара. Такође и ове године наставља се пројекат штампања часописа, односно Зборника радова ученика Средњошколског центра „Свети Сава“ у Билећи под називом „Житије“, који Завичајни клуб штампа из својих средстава. Дакле гледамо да у свим својим активностима помогнемо Билећу и наше људе“, навео је Дунђеровић истичући основни циљ рада Клуба.

„У претходном периоду заједно са општином и библиотеком у Билећи представили смо и књигу о Карлу Младену(Миладину Секуловићу) „Како сам почео“ коју су написале његове унуке и која је преведена на српски језик. Том приликом  нашу иницијативу да се у Билећи направи Легат Билећким оскаровцима, подржала је и општина, тако да ћемо у наредом периоду радити на томе. Циљ је да се нађе пригодан простор за Легат посвећен Карлу Младену, Душану Вукотићу, двојици оскароваца из нашег краја, а ту би се нашло мјеста и за прву сликарку- умјетницу из Билеће  Рајку Мерћеп“, испричао је Дунђеровић.

Директно из Билеће на славу је стигао и менаџер општине Михајло Вујовић.

У разговору за „Српско коло“ испричао је шта има ново у Билећи.

„Завршавамо радове на реконструкцији водоводне и канализационе мреже, ових дана радови ће бити готови. Надамо се и да ће асфалтирање улица бити тај преломни моменат  када ће Билећа почети да буде боље мјесто за живот свих нас. Имамо пуно пројеката за израду средњорочне стратегије развоја Билеће за период  од 2021- 2026 године гдје смо предвидјели да искористимо ресурсе које Билећа има. Прије свега Билећко језеро у туристичке сврхе. Хоћемо да организујемо бољу експлоотацију камена како би и грађани Билеће, као и они који се директно баве обрадом камена имали користи од тога. С обзиром да је Билећа мјесто кроз које пролазе значајни путеви, планирамо направити пројекте како зауставити пролазнике у Билећи. Код нас се има шта видјети и чути, а и појести, попити и понијети“, објаснио је Вујовић наводећи план стратегије развоја у наредном периоду.

Говорећи о сарадњи са Завичајним клубом Билећана у Београду, Вујовић је поносно истакао да је Билећа расадник паметних људи и да је оне најпаметније као амбасадоре, увијек слала ка Београду.

„Њих сматрамо нашим значајним ресурсом. Желимо све Билећане, који живе свуда по свијету, да окупимо и да заједно направимо синергију која би исходила бољем животу Билеће. Када је Завичајни клуб Билећана у Београду у питању заједно спроводимо бројне пројекте, а ту су и неки које желимо заједнички да упутимо ка Влади Србије. Међу њима ће бити помоћ да се испитају налазишта камена у Билећи, помоћ при испитивању алтернативних извора водоснадбјевања, помоћ да задржимо чистоћу Билећког језера, затим пројекат рестаурације и реновирања библиотеке као и оснивања Легата Билећким оскаровцима“, прецизирао је Вујовић уз напомену да за све пројекте који су капитални општина Билећа има подршку Владе Републике Српске.

Обиљежавању славе присуствовали су и гости из Сечња, малог мјеста у Војводини у коме махом живе досељеници из Билећког краја, а међу њима предсједник МЗ Сечањ Миодраг Милошевић и предсједница Пјевачке изворне групе „Ерцеговина“ Мирјана Дангубић.

Након славског обреда у канцеларији Клуба приређен је  свечани ручак у Парохијском дому цркве Светог Марка на Ташмајдану гдје је настављено дружење Билећана.

 

Весна Вуковић / Српско коло

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Завичајни клуб Билећана у Србији прославио славу – Билећа.рс

Оставите коментар