Скупштина Требиња: Усвојен извјештај о раду градоначелника

  • Скупштина Града Требиња на данашњем засједању усвојила је извјештај о раду градоначелника и Градске управе у 2014. години, са извјештајем о пословању привредних друштава која обављају комуналну дјелатност.

skupstina-grada-maj-naslovna
Презентујући рад Градске управе у протеклој години, градоначелник Славко Вучуревић рекао је да су приоритети градске администрације у 2014. били „извршење планираног буџета, уз рационално и намјенско трошење буџетских средстава, реализација капиталних инвестиција, унапређења организације рада службе, те стварање претпоставки за реализацију развојних програма“.
Вучуревић је додао да је у 2014. годину на плану капиталних улагања утрошено 2.794.000 КМ, од чега 320.000 у сврху рјешавања имовинско-правних питања за будућу планирану инфраструктурну изградњу, а 811.000 КМ за завршетак аутобуске станице , чиме је „успјешно ријешен један од највећи инфраструктурних проблема у граду“.
Вучуревић је подсјетио да су у току прошле и ове године крају приведени и радови на изградњи додатног резервоара и транспортних цјевовода, вриједни 2.057.000 КМ, у оквиру пројекта реконструкције водоводне и канализационе мреже, да се технички пријем ових радова очекује – током јуна ове године, након чега ће услиједити наредна фаза изградње водоводне инфраструктуре, као и реконструкција постојења за пречишћавање отпадних вода.
Вучуревић је истакао да је сложена социјална ситуација изискивала да и током 2014. године „активности и средства буџета буду усмјерена ка рјешавању бројних појединачних социјалних проблема грађана, као што су незапосленост, немогућност плаћања трошкова живота и лијечења или стамбена питања“.
Претходно је скупштина усвојила извјештај о извршењу буџета Града за 2014. годину, према којем су укупна средства износила 23.694.000 КМ, расходи 24.193.000 КМ, а буџетска година завршена са дефицитом од 498.600 КМ.
На дискусијии по ове двије тачке дневног реда из опозиционих клуба оцијењено је да је дефицит од скоро пола милиона КМ посљедица нерационалне текуће потрошње, чији је раст смањио издавања за капиталне пројекте, али и условио ненамјенско трошење буџетских средстава, те напоменуто да су највећи инфраструктурни пројекти, наведени у извјештају – рекострукција водовода и канализације, те изградња аутобуске станице – започети још у мандату претходне градске администрације.

Одборници су усвојили и појединачке извјештаје о раду и финансијском пословању јавних установа чији је Град оснивач за 2014. годину – као и програме рада ових установа за текућу годину.
Највише се расправљало о финансијским проблемима Дома здравља, у вези са којим су се из опозиционих клупа чуле оптужбе – да је умјесто санације дуговања у овој установи настављен тренд раста обавеза, а због вишка запослених, посебно немедицинског кадра.
Директор ове установе Љиљана Радојчић рекла да је су дуговања проблем цијелог здравственог система и посљедица неповољних услова рада и финансирања који поставља Фонд здравствене заштите, да је наслиједила око 4 и по милиона КМ заосталих обавеза, те да у њеном мандату „није било запошљавања немединицког кадра, већ само замјена за љекарски кадар који је одлазио на специјализације или боловања“.
Као примјери добре праксе у пословању, на чије извјештаје ни опозиција није имала замјерке, наведене су јавне установе Центар за информисање и образовање и Дом младих.

Скупштина је, након проведене конкурсне процедуре, донијела одлуке и о именовању директора јавних установа – Центар за информисање и образовање, Центар за социјални рад, Дом младих и ЈУ за предшколско васпитање и образовање „Наша радост“, за које су изабрани досадашњи директори ових установа – Милан Грубач, Мила Марић, Душан Ковач и Мирјана Вујовић.
За предсједника Градске изборне комисије Скупштина је именовала Жељку Ружић.
На данашњем засједању прихваћени су и извјештаји о прикупљеним и утрошеним средствима од накнада за потопљено земљиште у сврху производње електричне енергије, овим средствима на НЛБ и „Бобар банци“ и новцу за противпожарну заштиту.
Према информацији Комисије за буџет и финансије, Скупштине града Требиња новац за противпожарну заштиту остао је у цјелости блокиран на „Бобар“ банци, на шта је опозиција имала примједбе.
Одборници опозиције сматрају да средства од накнада за потопљено земљиште у сврху производње електричне енегрије нису трошена према скупштинским одлукама, а на питање зашто није лани потрошен новац за противпожарну заштиту, из Градске управе стигао је одговор да је тај новац био намијењен за куповину ватрогасног возила.

Прихваћена је и одлука о изради елабората о утврђивању стања, санацији и њези 16 стабала платана, према коме, како је наведено, за санацију стања платана у центру града би требало да буду ангажовани свјетски познати стурчњаци из Њемачке, који ове послове обављају и у земљама окружења.
Као некомплетну и недовољно образложену, одборничка већина није прихватила информацију о изградњи ХЕ „Дабар“, али јесте закључак који је предложио одборник НДП-а Слободан Шараба – којим се од Електропривреде и ХЕТ-а тражи да промијене организациони облик ХЕ ‘Дабар’ – из друштва са ограниченом одговорношћу у производни погон ХЕТ-а“, јер ће то, како је појашњено, смањити трошкове пословања овог предузећа.
Одборничка питања су се углавном односила на предизборна запошљавања и запошљавања чланова породица погинулих и бораца ВРС у јавним установама и предузећима.

Извор: Радио Требиње – Р.С./Д.Ч.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар