СЈЕЋАЊЕ НА СЛАВНУ БОБАНСКУ ЧЕТУ: Јединица славног војводе Недељка Видаковића

У селу Рапти, у Бобанима, јутрос је служен помен за 23 погинула борца Бобанске чете Требињске бригаде Војске Републике Српске.

Помен је служен код споменика погинулим борцима славне Бобанске чете, за које је 2000. године саграђено и Спомен-обиљежје.

Након помена, који је служио протојереј ставрофор Борис Бандука, цвијеће су положили предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, делегација требињске Борачке организације, Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, те породице и саборци погинулих бораца Бобанске чете, који су се подсјетили на војевање чете под вођством војводе Недељка Видаковића.

„Да ли смо се ми довољно одужили тим борцима и њиховим породицама? Нисмо и никада нећемо, јер Бог је дао тим људима живот, а они су били спремни да га положе да бисмо ми данас живјели достојанствено и слободно„, истакао је Бањак.

Свештеник Бандука је у обраћању позвао мјештане да никада не забораве свијетле ликове палих бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске.

Јединица славног војводе Недељка Видаковића основана је у селу Шћеница на Тројичиндан 1992. године, а након Видаковићеве погибије на Борачком језеру код Коњица, 1994. године командовање четом је преузео Драган Ристић Бели.

Ристо Видаковић, који је рату је изгубио оба брата, војводу Неђа и Сава Видаковића, каже да су преживјели саборци и родбина дошли да одају почаст за Бобанску чету која је имала око 120 припадника, а држала је линију фронта дугу 15 километара.

Говорећи о оснивању и ратном путу Бобанске чете, Видаковић је рекао да су током рата 23 припадника чете погинула, а имали су више од 50 рањених бораца.

„Припадници ове чете нису ратовали само на подрчју Бобана, већ су положаје држали повремено и на Трескавици и Борачком језеру“, навео је Видаковић.

Након помена борцима у Цркви Воздвижења часног крста у Бобанима служена је Света литургија.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Херцеговина Reply

    Хвала преживјелим борцима и вјечна слава погинулим херојима!

Оставите коментар