Мостар: Обиљежен вијек и по од рођења Алексе Шантића

  • Градски одбор СПКД “Просвјета” из Мостара обиљежио је свечаном академијом 150 година од рођења великог српског и мостарског пјесника Алексе Шантића. Академија је одржана синоћ у Саборној цркви Свете Тројице, чија изградња још траје.

Предсједник мостарске “Просвјете” свештеник Радивоје Круљ рекао је да је Шантић био као пророк и да није случајно да је ове године слава Саборне цркве, Тројичин дан, баш на 150. Шантићев рођендан.

Он је тако савремен, нов и актуелан, а имамо и много тога од њега да научимо, да цијенимо себе, а да комшије волимо као своју браћу и да тако живимо у Мостару”, рекао је Круљ.

Потпредсједник “Просвјете” у Мостару Сања Бјелица Шаговновић подсјетила је да “Просвјета” сваке године обиљежава годишњицу рођења, али и годишњицу смрти Алексе Шантића који је ударио темеље српске културе у Мостару.

Она је истакла да српски патриотизам никада није сметао Шантићу да католика, муслимана и Јевреја воли као брата.

Имао је три љубави из три народа, а једна од њих је због љубави хтјела промијенити вјеру. Шантић јој је тада рекао – `Нећеш мијењати вјеру, ми ћемо мијењати Мостар`. Наша `Просвјета` жели мијењати Мостар на начин да сви заједно вратимо овоме граду вриједности које су га одувијек красиле и да вратимо Шантића у сваком смислу те ријечи, у сваки дио града”, испричала је Шаговновићева.

Она је напоменула да данас само једна трећина некадашње Улице Алексе Шантића носи његово име, али да мостарска Гимназија више не носи његово име.

Почасни предсједник Матице хрватске Мостар Јосип Муселимовић рекао је да је прије 150 година Мостар и цијели тај крај обасјала свјетлост.

Родио се тада пјесник чији се стихови по парламентима и сваком мјесту изговарају `остајте овдје`. Пјесник је пјевао свом, али и нашем времену и зато смо дужни славити пјеснике као што је Шантић”, истакао је Муселимовић.

Новинар и публициста Златко Сердаревић, члан Управног одбора Центра за мир и мултиетничку сарадњу, каже да је Шантић сада потребнији више него икада.

Када се приближавате Мостару прва помисао је Шантић. Он је симбол, прије свега, човјекољубља, хуманости и заједничког живота. Он је то и показивао кроз своју поезију и дјеловање. Он је мирио ове народе, повезивао их и сваки његов потез био је усмјерен ка разумијевању међу људима без обзира на разлике које су имали”, рекао је Сердаревић.

На Свечаној академији наступили су хор Светог Јована Владимира, диригент Урош Степановић, глумац Велимир Пшеничник Њирић, пјесник Ђорђо Сладоје, Милан Миладиновић на кларинету и дјевојчица Милица Михић, која је рецитовала Шанићеву пјесму “Остајте овдје”.

ИЗВОР: СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар