Културно-историјско благо БиХ и Црне Горе у објективу Јована Видаковића

  • У галерији Културног центра Требиње, у оквиру обиљежавања Преображенских свечаности, вечерас је отворена изложба фотографија Јована Видаковића.

Видаковићеве фотографије настале су приликом припрема за пројекат „Живот на граници БиХ/ЦГ – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције“.

Видаковић каже да ова изложба има за циљ промоцију културно-историјског блага на подручју четири града: Требиња, Билеће, Никшића и Плужина.

„Изложене су 34 фотографије и то је само дио укупног броја фотографија које су настале у протекле двије године. Културна баштина овога поднебља је веома интересантна за све људе, а веома инспиративна за фотографе. Наша земља је прелијепа, сваки камен крије неко историјско благо“, навео је Видаковић.

Отварајући изложбу, предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак је истакао да изложба свједочи о великом природном и културно-историјском богаству, насталом и обликованом током вијекова, богаству које не познаје тренутне административне границе, нити политичка убјеђења народа који унутар њих живе.

„Они постоје да би трајали, да би плијенили, својом љепотом, као заједничко насљеђе, али у новије вријеме и као важан елемент туристичке понуде. И као што су некада представљали симбол природног и културног јединства простора на коме се налазе, данас симболизују мост којим тај простор, у међувремену издијељен, поново постаје једна цјелина“, навео је Бањак.

Он је додао да природно и културно насљеђе пограничног дијела Републике Српске, односно БиХ и Црне Горе нуди аутентичан доживљај, јединствен искуство, обогаћује лична знања и спознаје и мијења поглед на свијет.

„Из тог разлога, нуди и развојну шансу, посебно у облаасти туристичке привреде и буди наду у поновно насељавање ових, традиционално емиграционих области“, рекао је Бањак.

Видаковић је до сада имао неколико самосталних, а учествовао је и на великом броју групних изложби у земљи и иностранству. За своје радове добио је бројне награде и признања.

Д.М. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар