БЕОГРАД, 17- 21. СЕПТЕМБАР 2019. ГОДИНЕ: ПУТ ДУХОВНОСТИ 2019 – традиционалне духовне свечаности у Раковици

  • Од 17. до 21. септембра у Центру за културу и образовање Раковица биће одржане традиционалне духовне свечаности Пут духовности.

Посетиоце очекује богат и квалитетан програм свакога дана, на више локација у Раковици. Ове године обележава се осам векова аутокефалности српске православне цркве кроз богат и садржајан програм.

Свечано отварање је заказано за 17. септембар 2019. од 18.00 у порти цркве Св. Владике Николаја Жичког у Реснику. У оквиру програма наступиће, између осталих, и Николина Ковачевић са својим „Никка“ бендом.

У наредна два дана, 18. и 19. септембра, одржаће се квиз за ученике основних школа са територије општине Раковица, на коме ће проверити своје знање о српској историји у оквиру осам векова аутокефалности српске цркве.

У исто време, у галерији Центра, одржаће се мала илустраторска школа модераторке Милице Стојшин, где ће деца имати прилику да представе приче из живота Св. Саве. Њихове илустрације ће послужити као основа за електронску књигу, која ће бити објављена на сајту Центра.

Ове године обележава се и десет година од упокојења патријарха Павла. Као увод у Духовну академију која ће бити организована у октобру у сарадњи са манастиром Раковица, у среду 18. септембра од 18.00, биће уприличен и разговор о лику и делу патријарха Павла, на коме ће учествовати еминентни биографи и познаваоци патријарховог живота.

Богат ликовни програм носи групна изложба „Светлост векова“. На њој ће бити представљене иконе младих иконописаца из Србије. По први пут, на једном месту, деветнаест уметника се окупило с истим циљем: приближити посетиоцима богато стваралаштво савремене црквене уметности. Отварање изложбе је заказано за 19. септембар у 19.00.

У оквиру музичког програма, биће предавање о старим инструментима Милоша Николића, у петак 20. септембра од 18.00. Предавање је увертира у сабор духовне музике Сазвучја, на коме наступају најбољи хорови из Србије који се баве извођењем духовне музике овог поднебља. Концерт почиње у 20.00.

Манифестација се завршава Сабором духовне поезије које организује Књижевно друштво Раковица у порти Манастира Раковица, у суботу 21. септембра од 9.00.

Улаз на све догађаје је бесплатан.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар