Слободна Херцеговина » (ВИДЕО) “Седам крстова” Велибора Шиповца – Православна вјера херцеговачка

(ВИДЕО) “Седам крстова” Велибора Шиповца – Православна вјера херцеговачка

  •  У препуној требињској Народној библиотеци вечерас је промовисан роман “Седам крстова” нашег суграђанина Велибора Шиповца, који је из штампе недавно изашао у издању Књижевне заједнице “Јован Дучић” и требињског одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”.

sipovac-promocija

Према ријечима аутора, његова осма књига и други роман у литерарном опусу „трагична је приповијест о оцу и шест синова који су положили своје животе за православну вјеру“ у доба насилне исламизације, коју је уз пријетње и нуђење привилегија проводила турска управа.

sipovac-promocija1„Основ приче је старо усмено предање које живи у Херцеговини, а које сам у роману поткријепио и историјском нотом. Оно о чему предање говори заиста се и догађало, па није битно што је овдје чак седам глава из једног домаћинства пало за православну вјеру, а што су други поднијели мању жртву. Немјерљив је значај сваке жртве и све оне једнаке су пред Богом“, рекао је Шиповац за радиотребиње.цом.
Један од рецезената издања књижевник Чедо Баћевић рекао је да је прича, иако у роману ситуирана у стару Херцеговину, безвремена, казујући о онима што нису хтјели да превјере и који су радије за своје име и вјеру давали своје главе.

„А то је оно најдрагоцјеније што су некад стари Херцеговци давали у ону залагаоницу звану слобода. Некад постављам питање – да ли су могли другачије? Могли су, како је и Његош рекао у једном стиху – ‘Потурчи се плахи /страшљиви/и лакоми’. Имали су они и ту другу опцију. Зато, ми као потомци тих великих људи дужни смо да баштинимо њихова дјела и да не заборављамо њихове жртве. Не би смјели само да останемо мали потомци великих предака или како би почивши пјесник Чедо Вуковић написао – sipovac-promocija3‘црно томе ко само потомак остане‘“, рекао је Баћевић додајући да је и романескна прича Велибора Шиповца својеврсни литерарни обол овом памћењу, а коју је млади аутор „зналачки обрадио, а лијепим херцеговачким језиком, са пуно једре народне фразе, испричао“.
Организатори промоције су Књижевна заједница „Јован Дучић“, требињски одбор „Просвјете“ и Народна библиотека Требиње.

 

Извор: Радио Требиње

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина