Зар је важно ко је крив: Како је пропао нови пут Невесиње – Берковићи

  • Влада Републике Српске прије 4 године основала је Јавно предузеће „Хидроелектрана Дабар“, и најавила да ће до краја 2016. године завршити хидроелектрану капацитета 160 мегавата. За директора предузећа је постављен бивши министар пољопривреде Радивоје Братић, а од оснивања предузећа у јавности се често говорило о великим злоупотребама и милионским малверзацијама.

put

Извор: nebojsavukanovic.info
Текст: Небојша Вукановић

Ни након 4 године није завршен Главни пројекат будуће хидроелектране иако је предузећу „Јарослав Черни“ из Београда уплаћено око 3 500 000 КМ. То није сметало директору Радивоју Братићу да својој приватној фирми „Завод за водопривреду Бијељина“ уплати 585 000 КМ без ПДВ-а за ревизију главног пројекта.

Најочигледнија и највећа злоупотреба причинејна је током изградње приступних путева за будућу „ХЕ Невесиње“ и „Хе Пошћење“ у склопу система ХЕ Дабар и Горњи хоризонти. Директор Радивоје Братић и његов замјеник Тихомир Милутиновић потписали су Уговоре о градњи приступних путева са предузећем „ХП инвестинг“ из Мостара, власништво Хасана Пекушића. Умјесто минималне ширине од 5,5 метара, како предвиђају одредбе Закона о саобраћају, нови пут широк је свега 5 метара, а умјесто израде новог пројекта кориштен је стари који је израђен током 70-их година прошлог вијека.

За десетак километара пута, према нашим сазнањима потписано је више Уговора вриједних више од 10 000 000 КМ, а ХП инвестинг је на одређеним дионицама ангажовао подизвођаче, приватне грађевинске фирме из источне Херцеговине. Квалитет радова је веома лош, очигледно је да нису испоштовани стандарди у грађевинарству и пројектни задаци, па је нова саобраћајница почела да се урушава и пропада и прије завршетка радова на путу. Због тога нови пут Дивин – Зови До – Невесиње није свечано отворен прошле године у предизборној кампањи како је то првобитно било планирано.

Подлога није направљена и уваљана у складу са стандардима, а умјесто минималних 15 цм асфалта који се наноси у два слоја, постављен је само један танки слој асфалта који се смрвио и уништио након неколико дана саобраћаја. Због тога је већ послије годину дана дошло до појаве рупа и пропадања асфалта на чак 27 мјеста, а на појединим дионицама потпуно је уништен асфалт и подлога. На неким мјестима постављени су ивичњаци, док на појединим дионицама њих уопште нема иако су предвиђени главним пројектом.

put 01Да би прикрили велику бруку и аферу, руководство ХЕ Дабар је одлучило да уведе потпуну забрану и обуставу саобраћаја на цијелој дионици пута, а након тога ангажоване су приватне фирме да изврше санацију и реконструкцију пута. Асфалт постављен прошле године је уклоњен, а радне машине врше нова насипања и ваљање подлоге. И овај посао повјерен је ХП инвестингу, који је по старом обичају ангажовао подизвођаче из источне Херцеговине.
НИ у ХЕ Дабар, ни у ХП инвестингу не желе да говоре о узроцима пропадања и урушавања тек завршене саобраћајнице, колико је штета причињена и ко ће и на који начин да је надокнади. Више је него очигледно да је градња приступног пута искориштена за се драстичним повећањем цијене и лоше изведеним радовима из јавног предузећа „ХЕ Дабар“ извуку вишемилионских средстава којима је финансирана предизборна кампања и активности владајућег СНСД-а у Невесињу и источној Херцеговини. Да је све добро увезано и организовано говори и чињеница да је за надзор радова ангажована приватна фирма која је у власништву Слободана Станковића, власника концерна „Интеграл-инжењеринг“ из Лакташа.

 

Саобраћај на путу Билећа – Дивин – Невесиње је обустављен до даљег, па становници Херцеговине поново морају користити алтернативне путне правце преко Мостара и Гацка како би дошли до Невесиња. Поставља се и логично питање због чега је Радивоје Братић на изградњи пута ангажовао приватну фирму из Мостара, и зашто посао није повјерен „Невесиње-путевима“ или „Херцеговина-путевима“ из Требиња, домаћим херцеговачким фирмама које немају посла.

Иако су министар финансија Зоран Тегелтија и други одговорни министри у Влади РС у више наврата тврдили да ће утврдити да ли је било злоупотреба у раду руководства ХЕ Дабар, истрага никада није проведена. Остаје да се види да ли ће полиција и тужилаштво у наредном периоду отворити истрагу, и утврдити ко је и за колико средстава злоупотребом положаја и овлаштења, немјештеним спорним пословима оштетио Републику Српску.

Вриједност радова на ХЕ Дабар процијењена је на око 180 000 000 КМ, а средства су требале да обезбједе Електропривреда РС и ХЕТ. ХЕ Дабар требала је бити на мрежи наредне године, али је очито да ће радови неће бити готови ни у наредних 5 година.

Покрадена Братићева вила у Требињу
Паралелно са градњом пута, извођени су и радови на вили директора Радивоја Братића у елитном дијелу требињског насеља Петрово поље. Раскошна вила опасана је зидом од камена и кованог гвожђа, али то није спријечило лопове да током зиме провале у кућу и однесу вриједне ствари и технику. Полиција још није утврдила ко је опљачкао кућу бившег министра и актуелног директора ХЕ Дабар Радивоја Братића, али и на који начин су обезбјеђена средства за градњу луксузне виле.

Спорна и геолошка истраживања
Иако су прије рата извршена детаљна геолошка истраживања терена, директор Братић поново је вршио геолошка испитивања тла у Дабарском и Фатничком пољу, а у јавности се шпекулисао да је Братић и на овом милионском послу ангажовао приватну фирму која је у власништву његовог блиског сродника, те да је и у овом послу ЈП „ХЕ Дабар“ нанесена велика штета.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар