РАДИВОЈЕ КРУЉ ЗА СХ: Алекса Шантић нам је показао пут љубави и искрености према комшијама!

02

У разговору за Слободну Херцеговину, најчитанији и најутицајнији херцеговачки портал у Србији, отац Радивоје је позвао Херцеговце да у што већем броју дођу на парастос 26. јуна у Мостару, као и на годишњицу освештања Храма Васкрсења у Пребиловцима.  Мада није заборавио голготу кроз коју је прошао српски народ у Мостару и Долини Неретве отац Радивоје не губи вјеру у опстанак.

– Послије сваке голготе долази Васкресење. Нисмо заборавили ни једну кап проливене крви наших суграђана из Мостара. Још увијек трагамо за 85 несталих цивила и војника који су баш у овим данима прије 24 године страдали и од тада им се губи сваки траг. Служили смо помен на Буни гдје је мјесто највећег страдања 1992. године, а потом и парастос у старој цркви у којој се крстио Алекса Шантић, који је подијелио судбину свога народа. Његов споменик из његовог парка бачен је у Неретву. Његов надгробни споменик, баш као и православно гробље у Мостару је оскрнављено, црква запаљена и брутално рушена. Слава Богу обнављају се грађевине, али и живот православних хришћана у Мостару.

07

Херцеговина стална тема: Радивоје Круљ и Светозар Црногорац, предсједник Клуба Гачана у Београду

Отац Круљ оцјењује да је акција обнове споменика Алекси Шантићу дивна порука да Мостарци и Херцеговци нису заборавили свог Алексу Шантића и да на овај начин активно учествују у обнови Мостара.

– Најбитније је да су се Срби Херцеговци окупили око своје цркве,свога епископа и свештенства. Важно је да показујемо јединство, љубав и поштовање једни према другима. Ако то чинимо међусобно, онда ћемо то чинити и пред нашим комшијама.

Осврнуо се и на недавни ифтар у Бијелом пољу који је изазвао полемике код дијела јавности.

– Ове године рамазански мјесец се поклопио са прославом 150 година цркве у Бијелом пољу. Како наше комшије католици и муслимани долазе на славу свих наших цркава, а ове године то нису били у могућности, ми смо, како то и приличи добрим домаћинима, припремили вечеру за њих. Заједно смо се окупили поводом великог јубилеја храма Вазнесења у Бијелом пољу. То су добри знакови да можемо да живимо заједно у миру и то је једини прави пут. Управо нам је Алекса Шантић указивао на тај пут. Он је добро знао и да је хришћанин и православац, али је знао истовремено да гаји не само добре односе, већ искреност и љубав према својим најближим комшијама. Оставио нам је у аманет да тај пут морамо знати.

Отац Радивоје се осврнуо и на годишњицу обнове Храма Вакрсења у Пребиловцима и позвао све људе добре воље да дођу у Херцеговину.

– Славимо годишњицу освештања храма у Пребиловцима и канонизације Светих Мученика, као и 75 година од њиховог страдања. Као увод у овај догађај у Мостару 26. јуна правимо велики парастос за све страдале Србе у Мостару. До сада смо скупили 1.600 имена страдалих сународника у периоду од 1941-1945. Управо на данашњи дан убијена су четири мостарска свештеника, а владика херцеговачки је пребијен да би од задобијених повреда преминуо наредне зиме. Ми славимо новомучеништво и права је прилика да позовемо све људе добре воље да дођу и у Мостар и у Пребиловце да се радујемо једни другима и нашим свештеномученицима.     

Трифко Ћоровић / Слободна Херцеговина

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар