РАДИВОЈЕ КРУЉ: Треба нам новац да сачувамо од пропадања гробље на коме је сахрањен Алекса Шантић!

  • Православном гробљу Пашиновац у Мостару пријети нестанак. Ријеч је о гробљу смјештеном у близини Саборног храма Свете тројице чија обнова је у току.

Проблеми на Пашиновцу су, како упућени тврде, настали након сјече чемпреса који су својим коријењем чували тло, а након чега је наступила ерозија која је уништила неке од гробница.

Поред витког изгледа, ова врста бора у прошлости је сађена на Пашиновцу управо због специфичног начина раста коријења које иде у дубину, а што није могло угрозити ниједно гробно мјесто. Данас се на овом гробљу „голим оком“ могу видјети скелети, а овим проблемом већ неколико година бави се и Српска православна црква у Мостару.

Парох Радивоје Круљ у разговору за Анадолију каже да је тешко изборити се с ерозијом, али и како ипак постоје рјешења која могу спасити гробље. Израдили су их стручњаци, али их без помоћи институција, Парохија у овом тренутку није у могућности постићи.

„Већ смо радили с Фондом за ванредне ситуације и успјешно окончали прву фазу санације. Нажалост, након тога ствари су стале, јер једноставно новца више нема. Утјеха је, ипак, што постоји ефикасан начин да се спријечи даље пропадање. Потребно је изнаћи новац и саградити потпорни зид, односно посадити одређена стабла и растиње“, каже Круљ.

Засад нема наговјештаја да би се проблем гробља у Бјелушинама ускоро могао ријешити. Посебно не откако је наступила пандемија коронавируса.

„Нема ни обећања, а камоли конкретних корака. Ситуација у земљи и свијету данас је таква да морамо бити стрпљиви и чекати боље дане. Дотад кости које се укажу, можемо сахранити на сигурно мјесто. То радимо већ неколико година“, додао је Круљ.

Старо православно гробље Пашиновац датира из 16. и 17. вијека и заштићени је споменик културе. Локалитет на којем се налази спада у нулту зону заштићених УНЕСЦО-вих споменика. Ово је најстарије православно гробље гдје има надгробних споменика односно крстача из 15. вијека кад је и сам Мостар настајао. На Пашиновцу је сахрањен и чувени пјесник Алекса Шантић.

Анадолија/НН
Преузето са портала Сарансак

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Ортијеш Reply

    Кад би знао како Круљ тргује његовим именом Шантић би се окренуо у гробу

Оставите коментар