ПРОГОН РУСКЕ ЦРКВЕ У БУГАРСКОЈ (ФОТО)

  • Полицијске власти Републике Бугарске протјерале су руске свештенике из Софије.

Руска црква Светог Николе у Софији / Г.Л.

Ова бугарска политичка одлука отворила је ширину медијског и културног рата против Руске Федерације на поља нетрпељивости према руској цркви и њеном свештенству.

На славу Мале Госпојине, 21. септембра ове године, приведени су старјешина Подворја Руске православне цркве у Софији, архимандрит Васијан Змајев и двојица руских свештеника, а потом уз полицијску пратњу прогнани до државне границе са Србијом.

Прогон је образложен оптужбом да су руски шпијуни и да раде против бугарске националне безбједности. Значајно је примјетити да су оптужбе најприје стигле од власти Сјеверне Македоније а којe руске свештенике у Софији оптужују за контраобавјештајне подвале и отежање признања македонске црквене самосталности од стране цариградске патријаршије.

Испред цркве Светог Николе у Софији већ данима се окупљају поједини Бугари и вјерни Руси, протествују, доносе цвијеће, пале свијеће и моле се пред гробом Светог Серафима Софијског, бугарског и руског светитеља, који је 20-их година прошлог вијека стигао у Софију као избјеглица из Царске Русије, прогнан бољшевичким злочинима.

Бугарска православна црква до сада није исказала став поводом ове полицијске одлуке, а незванично и она трпи политичке притиске да преузме руску цркву Светог Николе која је сада затворена.

Горан Лучић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар