У Мркоњићима прослављен Дан Светог Василија Острошког и Тврдошког (АУДИО)

  • Српска православна црква данас обиљежава празник посвећен светом Василију Тврдошком и Острошком.

У светитељевом родном мјесту Мркоњићи код Требиња, обиљежавање великог празника почело је јутрос светом архијерејском литургијом коју су предводили владика захумско -херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени епископ Атанасије.

Епископ Димитрије је казао да је срећан што се данас у Мркоњићима окупио велики број народа.

„Око светог Василија, око манастира који се гради. Чули смо ријеч божију и сабрани смо око ријечи божије. Сав однос светог Василија према нама је благодат, милост, радост, љубав, заправо сила божија коју нам емитује, којој је постао посредник. Ми и данас осјећамо као да Христос хода међу нама када му се приближимо, било његовим моштима, било кроз молитву.“, казао је владика Димитрије.

Владика је изразио захвалност свима који помажу изградњу манастира и финансијски и кроз физичку помоћ али и кроз молитву.

„Нико неће отићи празан одавде. Наћи ће мир у срцу своме.“

Вјерници из Херцеговине су се окупили у великом броју, али као што смо навикли претходних година, због актуелне пандемије нису дошли из осталих крајева региона и свијета.

Литургији су присуствовали представници Градске управе на челу са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем.

Након литургије, обављено је ломљење славског колача.

 Сунчица Пешић/Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар