КАКО ЈЕ ДУБРОВНИК 1918. ГОДИНЕ ДОЧЕКАО ОСЛОБОДИОЦЕ: Живјела српска војска и краљ Петар!

  • Први свјетски рат званично је завршен 11. новембра 1918. године, потписивањем примирја, а само два дана касније, 13. новембра, у Дубровник је ушла јединица војске Краљевине Србије. Војска је дошла на позив Мјесног одбора Народног већа Дубровника који су се залагали за стварање јужнословенске државе под вођством Србије.

Слику „Српска војска ослобађа Дубровник 1. децембра 1918″ насликао је Жорж Бертен Скот, ратни репортер, сликар и илустратор француског журнала “L’Illustration“.

Портал Слободна Херцеговина објављује говор др Пера Чингрије, предсједника Народног вијећа и начелника града Дубровника, приликом доласка ослободилачке Српске војске 13.новембра 1918. године у 19 часова у Дубровнику

„СРПСКИ ВОЈНИЦИ!.
Једнакокрвна Браћо Наша!

Провидност вјечно показала ми се блага допуштајућ мени да у овом знаменитом хисторичком часу поздравим у име опћине старог Дубровника, негдашњег средишта народне културе на нашем Југу, Бијелог Орла Ваших по цијелом свијету прослављених застава, Вашом крвљу пошкропљених.

Поздрављам Вас као носиоце реда и слободе, заточнике новог свијета који се на развалинама истрошеног, пропадајућег старог подиже.

Поздрављам Вас у име овог нашег, а и Вашег града, који је у прошлом вијеку за доба народног покрета, на овим обалама нашег Јадранског мора подигао први тробојни стијег народног препорода.

Рекох нашег мора, јер море, тај божји дар, не смије да буде ни нострум ни вострум, и припада оном народу којег обале валови његови бију; нити има у нарави каквих права по којим би припадао једном пуку у вишој а другом у мањој мјери.

Наше је ово, а не туђе море, за којег смо сретни овај дан доживјели, те видимо на нашим бродовима гдје се поносито вију – замјенујућ тугјинске – наше тробојне заставе.

ДРАГА БРАЋО!

Примите овај поздрав који се из дубине срца наших диже; примите га не за Вас само, него и за прослављене пријатеље Ваше и наше, који су Вам помогли да Вам се отета зенља и имања поврате; примите га за велику Американску Државу; за поноситу Француску Републику; за Енглеску земљу слободе; за Грчку земљу старе свјетске изображености. Примите га ……… не!

Даље прослиједити нећу, јер Италији, изневјереној прошлости својој и начелима модерног националног права из којих је никла, са дволичном сониновом политиком кликнути не смијем.
Опрезност ради мутног политичког положаја по Италију створена и озбиљност великог овог часа којег проживљујемо, налажу ми дужност да овдје прекинем, кличући:

ЖИВЈЕЛА СРПСКА ВОЈСКА;
ЖИВИО КРАЉ ПЕТАР ЊЕЗИН ВРХОВНИ ЗАПОВЈЕДНИК!
ЖИВЈЕЛА СЛОБОДА И ЈЕДНАКОСТ НАРОДА ВЕЛИКИХ И МАЛИХ!
ЖИВЈЕЛА ДРЖАВА СЈЕДИНЈЕНЕ БРАЋЕ СЛОВЕНАЦА ХРВАТА И СРБА!
ЖИВЈЕЛА ЈУГОСЛАВИЈА!

 ИЗВОР: Рукописна оставштина др Пера Чингрије,
Државни архив у Дубровнику.

161 РО. Чингрија, кутија 16, фасцикла X 10ц 1-8, 1918.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Како је Дубровник 1918. дочекао ослободиоце: Живјела српска војска и краљ Петар! | Магацин

Оставите коментар