У СУСРЕТ 9. ЈАНУАРУ – 29 ГОДИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

  • За разлику од претходних година, због пандемије вируса корона, ове године 9. јануар, Дан Републике Српске, биће обиљежен доста скромније, али уз исту поруку као и претходних година, да се слави слобода и да је она трајна и неупитна.

 

Ове године 29. рођендан Републике Српске биће обиљежен без великих окупљања, али и традиционалних пријема код предсједника Републике Српске и свечаног дефилеа.

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да ће Република Српска прославити свој празник и слободу изразивши увјерење да ће се као веома реална опција поставити то да Српска обезбиједи свој статус као независна и самостална земља.

“БиХ је жалосна земља која нема никакву перспективу. Јер, каква је то земља чији политички представници призивају страног државника да среди стање у њој”, рекао је Додик.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП-а и посланик ове стран-ке у Представничком дому Парламента БиХ, рекао је да је најбитније да је Република Српска трајна, неупитна и да је нико не може оспорити, али да се мора оснажити изнутра, јер се на тај начин најбоље чува.

“Овај 9. јануар дочекујемо у тешким условима. Република Српска је данас задуженија и још имамо високу стопу корупције, постоји непотизам и велико незадовољство већине грађана због мале групације људи која је себи прибавила огромно богатство”, рекао је Бореновић додајући да има осјећај да се дио владајуће елите одродио од народа те да је најважније да Република Српска буде довољно слободна за све који у њој живе.

И Вељко Лазић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих циви-ла, рекао је да Републику Српску нико не може укинути, јер је она трајно потврђена Дејтонским мировним споразумом.

“Република Српска је за нас светиња, јер су за њену одбрану најбољи српски синови дали живот. Нама су оставили у аманет да вјечно чувамо и славимо Републику Српску”, рекао је Лазић.

Као и претходних година, 9. јануар, Дан Републике, требало би да се обиљежи и у многим градовима и општинама Републике Српске, али како је раније саопштено, након сједнице Одбора за прославу Дана Републике Српске, то ће бити у складу са могућностима тих општина и градова и препорукама Института за јавно здрав-ство.

Иначе, одлуком Скупштине српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године проглашена је Република Српског Народа БиХ, која је касније добила име Република Српска. Одлука о оснивању Републике Српске услиједила је као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, као и на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ. Република Српска настала је прије било каквих сукоба у БиХ, а у Дејтону 1995. године она је и међународно потврђена.

Извор: Независне

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар