ВЕСНА БРАТИЋ ВРАЋА ЊЕГОШЕВО ПИСМО: Министарство просвјете ЦГ на ФБ профилу од сада на ћирилици

  • Црногорско Министарство просвете, науке, културе и спорта променило је писмо на свом Фејсбук профилу и сада је његов назив на ћирилици.

 

Промена се догодила само три дана пошто је нова министарка Весна Братић преузела функцију после избора нове Владе Црне Горе.

Иако је ћирилица Уставом Црне Горе наведена као једно од два равноправна писма, у званичној употреби је била веома ретко.

Министарство просвете сада води Весна Братић, која је до сада била професор на Филолошком и Електротехничком факултету Универзитета Црне Горе. Дипломирала је енглески језик, а постдипломске студије завршила је на Филолошком факултету у Београду.

Добитница је СУСИ стипендије америчке владе (Институт савремене америчке књижевности) на Универзитету у Лујвилу и стипендије за библиотечко истраживање Института ДЖ.Ф. Кенеди у Берлину. Од јануара 2020. главни је уредник часописа Филолошког факултета „Логос ет литера“. Члан је најужег координаторског тима ЕРАСМУС + пројекта РЕФЛАМЕ. Након повлачења Здравка Кривокапића, који је постао носилац листе на изборима, а потом и премијер, изабрана је за председницу НВО „Не дамо Црну Гору”.

Спутњик

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Аминујем, абвгдђежзијклљмнњопрстћуфхцчџш Reply

    Добра вијест, више него добра! Замало да завршимо у усташији, а гдје се запати усташија долази до страшних ствари.
    Мило Ђ. ће остати у историји међу онима који су насилно мијењали свијест, дух, културу и религију једног народа – с Полом Потом, Стаљином, Брозом, Павелићем, Мао Цедунгом и другим злотворима.

Оставите коментар