СВЕШТЕНИК МИЛАН ДОДЕРОВИЋ НАЈБОЉИ ГУСЛАР У СРБИЈИ: У Нишу завршен 28. фестивал гуслара Србије (ФОТО+ВИДЕО)

  • У Нишу је протеклог викенда одржан 28. фестивал гуслара Србије у коме је свештеник Милан Додеровић заслужено понио титулу најбољег и тиме овјерио и екипну побједу сјајног домаћег гусларског друштва Ратко Павловић Ћићко.

Након године паузе, организатор Савез гуслара Србије и домаћин ДГ “Ратко Павловић Ћићко” упркос бројним проблемима изазваним, прије свега пандемијском ситуацијом потрудили су се да овај фестивал протекне у најбољем реду.

Слично, као и у времену прије короне, и фестивалу који је одржан у Медвеђи 2018. године, сви учесници, њих 35 пласирало се директно у полуфинале.

У финалној вечери у Светосавском дому Саборне цркве најбољи утисак оставио је домаћи гуслар и свештеник Милан Додеровић чиме је на симболичан начин у пракси потврђена порука “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру очувало…”

Друго мјесто припало је Срђану Авдаловићу, гусларском шампиону из Врбаса из 2019. године и члану ДГ “Стара Херцеговина”, док је треће мјесто освојио искусни Драшко Малиџан.

У екипној конкуренцији титула је заслужено припала домаћину фестивала ДГ Ратко Павловић Ћићко, који је осим шампиона Милана Додеровића у финалу имао још три члана Новака Миленковића (13), Животу Плавшића (15) и Андрију Плавшића (20).

Друго мјесто у екипној конкуренцији припало је ДГ Карађорђе из Крагујевца који је у финалу такође имао четири представника Мијата Куча (11), Угљешу Величковића (12), Радојицу Савића (17) и Огњена Андрића (18).

Велики успјех и треће мјесто заслужено је припало ДГ Стара Херцеговина чије боје су бранили вицешампион Срђан Авдаловић и Драган Ђерић (10).

ДГ Ратко Павловић Ћићко

Стручни жири чинили су Вељко Ђурановић, Радосав-Рајо Војиновић, Миладин Мојсиловић, Душко Корњача и Драган Куч, техничку комисију чинили су секретар СГС Раде Црногорац и Урош Радуловић, док је функцију контролора обављао Влатко Војводић.

Домаћини су уложили велики труд да осим савршено организованог такмичења, гусларима боравак у граду цара Константина учине незаборавним, приредивши им обиласке знаменитих мјеста града Ниша, живог музеја српске историје.

Учесници фестивала су тако обишли гроб српског јунака Јола Пилетића, Музеј копнене војске, Чегар и Ћеле кулу.

Посебан утисак на гусларске посленике оставила је посјета Спомен соби у Музеју копнене војске.

Српски зид плача, како називају место где су на златној подлози исписана имена свих погинулих српских војника од српско- турских ратова до НАТО агресије 1999. године. Посебан утисак изазивају фотографије хероја погинулих на Кошарама и Паштрику.

Боравити у Нишу, а не посјетити Чегар и Ћеле кулу представљало би неопростив грех. Гуслари су се поклонили сјенима Стевана Синђелића највећег јунака Првог српског устанка и његовим слободарима.

Посебан тренутак је био и спонтани наступ на Чегру савезног гусларског шампиона Максима Војводића из братске Црне Горе.

Надахнут мјестом вишеструки омладински, републички и савезни првак гуслао је у славу српским јунацима, а његов звонки глас одјекивао је околним брдима, преносећи војводину поруку ”Тад Синђелић своме друштву рече, који од вас жели да утече, нека бјежи, нека живот спасе, ко остане погинуће зна се…”

Пјесма на споменику над споменицима српском јунаштву, изазвала је и понеку сузу на лицу српских гуслара.

Наредно окупљање мајстора на струнама одржаће се за викенд у Билећи гдје ће се окупити најбољи гуслари Републике Српске. У организацији Савеза српских гуслара “Душаново царство” првог октобарског викенда у Никшићу окупиће се најбољи гуслари Црне Горе, а финални сабор одржаће се крајем истог мјесеца у Пријепољу које ће бити домаћин 44. савезног фестивала гуслара.

Фотографије: Радован Пековић
Видео: Вук Пантовић/ФБ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар