ПЕРСА КЛИМЕНТА: Министарство енергетике улаже 200.000 КМ у асфалтирање насеља Виногради у Љубињу

  • Предсједница Скупштине општине Љубиње Перса Климента вјерује да за ову сиромашну херцеговачку средину долазе бољи дани, а оптимизам поткрепљује и добрим вијестима из Бањалуке.

Наиме, Влада РС је на ииницијативу Министарства индустрије и енергетике донијела одлуку о улагању додатних 200.000 КМ у саобраћајницу љубињског насеља Виногради.

– Асфалтирање љубињског насеља Виногради за нас је изузетно значајна, јер је ријеч о новом, али и највећем насељу наше општине. Овај пројекат ријешио би питање оборинских вода, канализације, тротоара, ивичњака. Поред 350.000 КМ које смо планирани из кредитног задужења буџета општине Љубиње, значајна је и одлука Владе РС да овај пројекат подржи са 200.000 КМ – каже Перса Климента и најављује да ће се за завршетак овог пројекта општина Љубиње обратити и Влади Србије и предсједнику Александру Вучићу са молбом да се Љубињу упути помоћ за завршетак овог пројекта.

– Предсједник Србије је и рјечју и дјелима показао посебан сензибилитет према Херцеговини, па вјерујем да ће показати разумијевање и за Љубиње – рекла је Климента.

Међутим, ово није једина добра вијест из Љубиња. Наиме, ових дана објављен је и тендер вриједан 150 милиона марака за додјелу концесије за изградњу соларне електране у Љубињу за коју су интересовање показали једна аустријска и једна турска компанија. Тендер је отворен до 27. јула.

Климента истиче да је започео и пројекат наводњавања Љубињског поља.

– Вриједност пројекта је три милиона марака. Локална заједница и Министарство пољопривреде заједно су уложили 15%,  а из средстава гранта Свјетске банке издвојено је 85%  новца за реализацију овог пројекта – каже Климента наводећи да је ове године завршен пројекат увођења ЛЕД расвјете у општини Љубиње вриједан 240.000 марака.

Предсједница Скупштине општине Љубиње истиче да ову средину и даље муче инфраструктурни проблеми, а највећи је магистрални пут Љубиње-Столац, који не задовољава ни минималне стандарде.

Урађен је пројекат, међутим није ушао у буџет Министарства саобраћаја ни путева Републике Српске. У посебно је лошем стању 14 километара овог пута. Честе су саобраћајне незгоде, тако да смо доста пута апеловали на министарство да тај пут напокон буде реконструисан – каже Климента и наводи да је у Љубињу горући проблем запошљавање.

– Реализација градње соларне електране повући ће запослење одређеног броја људи. Један дио људи требао би да се запосли и на пројекту око система наводњавања. Истина је да је ријеч о сезонским пословима, али корисно је било шта – каже Климента која се нада да ће доћи и до реконструкције пута Љубиња-Требиње.

– Прича се о томе, али још увијек немам потврду да ће то и да се деси. Било је приче и о асфалтирању и спајању пута преко Планих дола који је и најкраћи пут до Требиња. Остало је врло мало километара да се споји тај пут, који би уз проширење, био веома користан. Љубињска страна је асфалтирала тај пут с прекидима до Горње Ивице. Требињска страна је асфалтирала нешто више. Мислим да би добро било да се договоримо и да се тај дио пута заврши, као и пут који води према Берковићима – каже Климента и истиче да је Љубиње отворено за сарадњу са свим локалним заједницама.

– Добра је сарадња са Владом Републике Српске. Свјесни смо чињенице да влада беспарица и да је мало новца које треба распоредити на доста локалних заједница. Није лако, али тамо гдје се обратимо наилазимо на разумијевање, бар кад су ови круцијални пројекти у питању – закључује Климента.

Трифко Ћоровић/Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар