Повеље успјеха на репрезентативном штанду РС на 64. Међународном београдском сајму књига

  • Најзначајнији догађај седмог дана на штанду Републике Српске било је свечано уручење Повеље успјеха, признања које сваке године на београдском сајму књига припадне издавачу/издавачима најтараженије књиге на овом штанду.

Објављивање одлуке и свечано уручење Повеље успјеха издавачу најтраженије књиге било је у 11.30 часова када је водитељка Гроздана Лучић, пјесникиња, прочитала Одлуку жирија у којој је казано да су на штанду Републике Српске посјетиоци највише пажње посветили сљедећим издањима:

  • Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије, аутора Биљане Самарџић у издању СПКД „Просвјета“, ИК „Филип Вишњић“ и Републичког секретаријата за вјере Републике Српске
  • Фототипско издање књига Горажданске штампарије: Служабник (1519), Псалтир (1521) и Молитвеник (1523)
  • Књига о стећку, Горана Ж. Комара у издању задужбине Кнез Мирослав Хумски, Требиње
  • Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског аутор Андреј Вујновић, издање Историјског музеја Србије, Београд
  • Свети Сава и осам векова српске цркве у издању тематског броја „Црквених студија“, Ниш
  • Едиција Овјенчани, књиге изабраних дјела Бећковића, Ршумовића, Симовића, Тешића и Колунџије – аутора добитника награда „Скендер Куленовић“ и „Књижевни вијенац Козаре“, Приједор
  • Едиција Удружења књижевника Републике Српске, књиге: Анушића, Кнежевића, Лепира и Марчете
  • Зборник радова са међународне научне конференције: Сребреница, стварност и манипулације у издању Организације старјешина Војске Републике Српске, Независног универзитета Бања Лука и Института за истраживање страдања Срба у 20. вијеку, Београд и
  • Заштита природног насљеђа у Републици Српској Горана Панића и Слободана Наградића, Посебна издања Бања Лука.

 

Одлуком жирија признање Повеља успјеха припало је Српском просвјетном и културном друштву „Просвјета“, Издавачкој кући „Филип Вишњић“ и Републичком секретаријату за вјере Републике Српске, издавачима научног дјела др Биљане Самарџић Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије,.

 

Уручивши Повеље успјеха директору Републичког секретаријата за вјере Драгану Давидовићу и директору и главном уреднику Издавачке куће „Филип Вишњић“ Дејану Мастиловићу, шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић.

„Није било тешко да се одлучимо за нешто што је обиљежило историју нашег народа, за дјело Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије, аутора др Биљане Самарџић. Већ први разговор који смо у Представништву имали у припремама за овај сајам био је разговор са данашњим добитником Повеље, директором Републичког секретаријата за вјере Републике Српске, а да је то био и логичан, и добар слијед наших припремних активности показало је и свечано представљање нашег овогодишњег програма у сали Београдског сајма, гдје смо имали заиста успјешно представљање наших програма и промоција, а посебно баш ове књиге др Биљане Самарџић.“

 

Цицовић је рекао да се у години у којој обиљежавамо 800 година самосталности српске цркве и 500 година Горажданске штампарије научно дјело др Биљане Самарџић Староставне горажданске књиге, Ортографија и језик књига Горажданске штампарије, издвојило не само као најтраженије на штанду Републике Српске, него и као значајно научно дјело које освјетљава књижевни језик Срба у 16. вијеку, али и друштвено-историјски положај српског народа на подручју средњовјековне Босне.

Цицовић је посебно истакао да су, поред овог признања које су сада Републички секретаријат за вјере  и ИК „Филип Вишњић“ добили, заслужили да добију и признање Београдског сајма за допринос науци, јер је књига др Биљане Самарџић уистину велики, неспорни допринос изучавању старог српског језика.

 

Драган Давидовић се захвалио жирију који је уочио вриједност овог издања.

„Само издање је дио пројекта који је Влада Републике Српске 2018. године усвојила и односи се на пројекат обиљежавања 800 година самосталности СПЦ и унутар тог пројекта подпројекат Горажданске штампарије који се са својим великим јубилејом, пола миленијума рада српске штампарије, уклопио. Пројекат који је Влада усвојила представља цјели низ великих манифестационих радњи које треба да уприличимо, али и објављивање капиталних дјела из тог подручја“.

Давидовић је рекао да је књига докторска дисертација, научно дјело које је урадила проф Биљана Самарџић, а свој допринос су дали и Митрополија Дабробосанска, СПКД „Просвјета“, ИК „Филип Вишњић“ и Представништво РС у Београду. Истакао је и да је у књизи концентрисано све оно најбоње што књига може да пружи, а то су сјајан научни рад, сјајна штампа и надасве сјајна припрема, односно обрада самог издања, што је круна посла којим су се бавили, којим су жељели да покажу шта значи имати српску штампарију прије 500 година и како и на који начин то данас прославити. Давидовић се захвалио на добијеној Повељи и рекао је да ће наставити са обиљежавањем аутокефалности СПЦ и Горажданске штампарије.

 

Дејан Мастиловић из ИК „Филип Вишњић“ се захвалио жирију Представништва РС што је у монографији препознао изузетну књигу којом се обиљежава 500 година Горажданске штампарије и додао:

„Српска штампарија је из Венеције пренета у Горажде, где су браћа Љубавићи направили прву књигу пре 500 година. У то вријеме пола европских нација нису се могли похвалити штампаријом. На нашем подручју Балкана, а и шире, прва штампарија била је на Цетињу, такође српска, и друга је била Горажданска штампарија“.

Мастиловић је истакао да то говори колико су Срби били утемељени у својој култури, у свом језику и у свом писму.

ПРЕДСТАВНИШТВО РС У БЕОГРАДУ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар