Књига о јунацима Митровданских офанзива на 65. међународном Сајму књига

  • „Одсудна одбрана: Митровданске офанзиве на источну Херцеговину 1992. и 1994. године“ је историјска студија чија је тема одбрана Херцеговине током Прве (1992) и Друге митровданске офанзиве (1994). Књига је објављена 2021. године у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Аутор је историчар Предраг Лозо.

Књига „Одсудна одбрана“ је дио ширег пројекта Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица тј. истраживања дешавања у Херцеговини у периоду Одбрамбено-отаџбинског рата и резултат је обимног истраживања извора и литературе. Аутор књиге покушао је да одбрану Херцеговине у Митровданским офанзивама у новембру 1992. и 1994. године стави у историјски контекст напора за стварање и одбрану Републике Српске. Осим што је историографски приказ дешавања књига је својеврстан меморијализацијски покушај очувања памћења на жртве и хероје Одбрамебно-отаџбинског рата.

 

Предраг Лозо

Лозо наводи како је посебно поносан на преживјеле борце, јунке, свједоке времена, војсковође и војнике које је упознао током рада на књизи и који су његови својеврсни коаутори на овом тексту.

У књизи он истиче: „Важно је рећи да је, у многобројним разговорима, припремама и интервјуима са преживјелим борцима, учесницима дешавања, главна порука коју су изнијели на крају, сви до једнога, рат велико зло. Али, када се бра­ни породица, огњиште и ОТАЏБИНА онда се нема куд! Свједочим да у тим људима, од команданта бригаде до „обичног борца у рову“ или у обрнутом смјеру, нисам примијетио ни зрно мржње према било коме, док су на своје погинуле и преживјеле саборце, као и на извојеване побједе у одбрани Ре­публике Српске посебно поносни, али и осјетљиви и дан – данас. На нама је да их не заборавимо и да о њиховом животу, борби, жртви и страдању говоримо и пишемо“.

О томе ће бити ријечи и на промоцији ове студије на 65. међународном београдском сајму књиге, у сриједу, 26. октобра 2022. у 15.30 часова на штанду Републике Српске (ХАЛА 2, НИВО А) Дођите, да не заборавимо јунаке одбране Херцеговине и Републике Српске!

.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар