ПОДРШКА ПЕТИЦИЈИ: Тужба против Црне Горе једини легитиман начин да се спријечи штета од доношења срамног закона

  • Кућа правде Стразбур и Праведна Србија подржале су иницијативу за покретање поступка пред Европским судом у Стразбуру против Црне Горе

Петиција којом се тражи да Србија на основу члана 33 Европске конвенције покрене мећудржавни спор против Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру једино је дјелотворно правно средство и велика шанса да се на легалан налин изађе из ове кризне ситуације проузроковане ступањем на снагу Закона о слободи вјероисповести, наводи се у саопштењу Куће правде Стразбур и Праведне Србија.

Како се прецизира, поменуте одредбе Закона о слободи вјероисповести у супротности су са уставним начелима Црне Горе о својини, забрани дискриминације, идентитету , одвојености верских зеједница од државе.

–Оне руше и правни поредак Црне Горе, јер директно су противне одредбама Европске конвеције која је са опште прихваћеним правилима мећународног права ратификована и саставни је дио унутрашњег правног система. У овом случају прекршена су права на мирно уживање имовине, забрану дискриминације, слободе мисли, савјести и вјероисповиести и право на правично суђење који су загарантовани Европском конвенцијом и судском пракском Европског суда у Стразбуру.

-Покретање овог међудржавног спора пред Европским судом је једино легално правно средство дозвољено међународним правом, тако да свака чланица Савјета Европе може да се користи оваквим тужбама без бојазни да је неко оптужи за мијешање у унутрашње ствари друге државе, истиче се у саопштењу, невладиних организација.

Како се додаје, одредбе из Европске конвенције имају примат над домаћим законодавством и непосредно се примјењују. Зато је право и обавеза држава да у случају крешења норми из Европске конвенцију покрену поступак пред Европским судом у Стразбуру, који има улогу наддржавног уставног суда, против земље која крши норме европског права.

Много је целисходније користити ова овлашћена за покретање међудржавног спора и на тај начин спријечити ненадокнадљиву штету него ли водити медијске и друге ратове. Ово је прилика да се проблем ријеши мирним путем, судском одлуком која се не може третирати као реметилачки фактор у регионалној сарадњи и другим државним и међународним пословима.

Зато невладине организације Кућа правде Стразбур и Праведна Србија подржавају иницијативу Удружења за заштиту уставности и законитости са циљем да се прикупи 10.000 потписа како би се покренуо међудржавни спор у Стразбуру и тако смање непотребе тензије, које пријете да прерасту и у отворено непријатељство, измећу два братска народа и државе! Истичемо да се за ову иницативу први изјаснио и Правни савјет невладине организације Ин4с из Подгорице, који уједно и издавач тамошњег истоименог врло читаног и утицајног портала, наводи се у саопштењу.

С обзиром, да је уз тужбу могуће поднијети и захтјев за усвајањем привремене мјере којим би се зауставила примјена најштетнијих одреби, позивамо грађане Србије подрже ову иницијативу . Петиција се потписује на сајту peticije.srbijaupokretu.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар