САВЕЗ СРБА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Вучинићу, онај ко је против патријарха СПЦ не може се звати Србином!

  • На адресу редакције СХ стигло је и саопштење Савеза Срба из Црне Горе поводом интервјуа Раша Вучинића, предсједника самозваног Црногорско-херцеговачког покрета, објављеног у листу Експрес од 5. јула 2019. године. Саопштење објављујемо у цијелости.

    Предсједник Савеза Срба из Црне Горе Жељко Чуровић на оснивачкој скупштини

Савез Срба из Црне Горе је нестраначка организација, која је основана између осталог, због заштите људских и грађанских права Срба у Црној Гори, чија су права угрожена.

Ево и доказа: Србима у Ц.Гори је укинут језик и писмо, у школама је забрањена српска историја, из уџбеника су избачени српски писци. Срби су Уставом ЦГ сведени на националну мањину – и ако их је више од трећине укупног становништва. Србима који су рођени у Ц. Гори а живе ван ње, одузето је право гласа, док је муслиманима, Албанцима и другима, који такође живе ван Ц. Горе дозвољено да гласају у Ц.Гори.

Званични режим Мила Ђукановића, као завршни чин расрбљавања Ц. Горе, хоће да донесе закон о подржављењу цркава и манастира СПЦ.

Пошто су на темељима српског језика засновали свој језик, на темељима уредбе Блажа Јовановића основали комитетску нацију, на костима хиљада палих Срба за Црну Гору прогласили антисрпску државу, фали им још национална црква, коју не могу другачије основати, сем партијским одлукама преточеним у законске норме.

И није њима стало до вјере, већ до новца који се остварује од прилога вјерника. Новац је њихова вјера и постојање.

Све горе наведено је асимилација и дискриминација српског народа у Ц.Гори.

Неколико закључака г.Вучинића нас је навело да пишемо деманти на његов интервју.

Вучинић критикује српску опозицију у ЦГ називајући је просрпском и савјетује  „да би требала да уђе у владу ЦГ како би боље заштитила интересе српског народа у ЦГ“.
То пореди са Србима на КиМ који су ушли у такозвану „косовску“ владу.

Г. Вучинићу, шта су то Срби добили уласком у такозвану владу Косова?

Можда рачунате, да су тим чином престале да функционишу све институције система државе Србије на КиМ, од полиције и судства до границе која је успостављена „Бриселским споразумом“ и уведених такса сто посто на српску робу?

Једина сличност у овој изјави између Харадинаја и Ђукановића је идентичан начин владавине према српском народу.

Не могу српски представници у ЦГ због радног мјеста или министарске фотеље прихватити никакве коалиције уз лагање, да то раде због заштите националних интереса, ако претходно, чврсто не договоре,  да су конститутивни народ државе ЦГ,  а не национална мањина.

Неопходно је  да им се врати српски језик и писмо, да буду процентуално запослени у државним органима, као и други припадници националних и етничких заједница, и да им не дирају у вјеру и СПЦ.

Тек тада, кад их држава уважи као равноправне чиниоце државе и друштва, Срби у ЦГ могу признати и државу Црну Гору и њене симболе .

Г. Вучинићу, примјећује се кроз Ваше излагање и помињање Митрополије црногорско – приморске да избјегавате да поменете да је ова Mитрополија у окриљу СПЦ. Подсјетићу Вас да је уједно Mитрополит црногорско-приморски и чувар Пећкога трона.

Чак изјаву српског патријарха Иринеја („црногорски режим има идентичан однос према Србима у Ц.Г. као некад у НДХ“) називате „непримереном“ као и Мило Ђукановић, и ако именом не помињете патријарха, који је једини то закључио јавно.

Из Вашег интервјуа г. Вучинићу, не може се закључити на чијој сте страни.

Наравно, ви сте политичар и покушавате да балансирањем извучете интерес од свих. То је Ваше право. Ми не калкулишемо.

Срби се не смију продавати за мекиње, нити било какве привилегије, већ се морају изборити часно за своје достојанство.

Манипулација да ће се помоћи Србима уласком у власт, демантовала је Народна странка 1997. године као и ДЕМОС у новије вријеме, када је г. Даниловић прихватио да буде министар полиције у Миловој влади у нади да ће помоћи своме народу и све се завршило на нади.

Ко год убјеђује Србе у ЦГ да уђе у коалицију са Миловим режимом, без чврстих гаранција, лоше су му намјере према потлаченом српском народу у ЦГ.

Г. Вучинићу, овај Ваш интервју је видљив кроз редове, а и директан у изјавама, да ипак држите страну Милу Ђукановићу, за шта такође имате право, али, немате право да представите Ваш покрет као једини репрезентативни представник Срба из Црне Горе и да држите страну црногорском режиму.

Да бих демантовао Вашу репрезентативност, прије свега ћу се извинити члановима Савеза Срба из Црне Горе које будем поменуо у овом тексту, желећи да истакнем репрезентативност нашег Савеза и личну репрезентативност коју имају наши чланови.

У органима Савеза Срба из Црне Горе налазе се следећи чланови: академик Матија Бећковић, академик Јован Делић, проф.др. Мило Ломпар, проф. др. Дејан Мировић, проф.др.Часлав Копривица, проф. др. Бранислав Јакић, проф. др. Миланко Чабаркапа, проф. др. Лазар Кричак, проф. др. Милан Милановић, проф. др. Славољуб Вујовић, др. Александар Раковић, пјесник Благоје Баковић…и многи други угледни Срби из разних области друштвеног живота и рада.

Ово је наших неколико чланова којима се поноси цијело српство. Сваки од њих је институција и репрезент за себе. Савезу је част што нас такви Срби представљају.

Господине Вучинићу, осим Вас лично, нијесам упознат са вашим репрезентативним представницима Срба из Црне Горе, нити из Херцеговине.

Желим вам пуно успјеха у раду, а Србима из Црне Горе и Херцеговине препоручујем да препознају „репрезентативне“ групације свих боја.

С поштовањем,

Предсједник
Савеза Срба из Црне Горе
Жељко Чуровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Раденко Reply

    Мене интересује зашто нико не објави да је овај Вучинић сада неки члан можда и нижи функционер СПС-а, или то још није познато, да су зато и затворене кафанске просторије покрета, а све јер очекује да добије новац за финансирање преко њих!?!? Рећи ће вам свако у СПС-у кога јури, па ће се онда комотно пријећи у боље, луксузније на бољој локацији, али и обезбједити просторије за непостојеће одборе у другим градовима. А шта обећава СПС-у, па ваљда ће свима бит’ јасно зашто изненадни наступи по жутој штампи у задње вријеме, зашто и оштри напади на Херцеговце, гусларе, изношење бројки о чланству, зато што обијећава гласове Црногораца али и Херцеговаца на слиједећим изборима. Надам се само да има свијести у СПС-у о ком се ради, какву штету може жути радикал направит, и да му неће дат новаца за играње политиканством. Ово се све може провјерити и сазнат у СПС-у на Новом Београду.

  2. Milinko Reply

    Nije bas tacno ovo za sps, pokusao je da izbunari ali je odbijen, i sad pokusava u PUPSu, tj. da preko njih dobije finansiranje za pokret i otvaranje odbora, ali tacno je sta je na stolu, ogromna (fantomska) podrska koju kao ima od crnogoraca i hercegovaca…

Оставите коментар