Почиње фестивал: Седмица у знаку медитеранског и европског филма

  • Шести Фестивал медитеранског и европског филма почиње сутра, а на љетној сцени Дома младих до 12. августа, требињска публика биће у прилици да погледа до сада рекордан број филмских остварења.

Савјет фестивала одлучио је да ове године награде за изузетан допринос евро-медитеранском филму „Златни платан“ буде додијељене глумцима Светлани Бојковић и Мету Јовановском, који ће сутра присуствовати отварању фестивала.

Савјет је донио и одлуку да се „Златни платан“ постхумно додијели и Небојши Глоговцу, а њему ће у част, у оквиру пратећег дијела фестивала у Музеју Херцеговине, у сриједу 8. августа, биће отворена изложба „Небојша вјечни“.

Селектор и умјетнички директора ове манифестације Пеђа Милојевић истакао је да ће ове године ће бити приказан рекордан број филмова, њих 26 дугометражних и кратких филмова из 12 земаља екс-ју и евромедитеранског региона, распоређених кроз програмске цјелине – медитерански, европски, нови српски филм и Херцеговина на филму.

Милојевић истиче да ће сви филмови који буду приказани на фестивалу бити премијере и да ће пројекције испратити и долазак екипа филмова.

„Ове године имаћемо прилику да одгледамо два филма прошлогодишњег добитника „Златног платана“ Игора Гала, долазак је потврдио Драган Пешикан, редитељ филма „Проклети пас“ и многи други“, казао је он.

Он је нагласио и да требињски фестивал има добру сарадњу са филмским фестивалима у региону, истичући да увелико планирају једну заједничку радионицу са „Сарајево филм фестивалом“.

Директор Јавне установе Дом младих Дејан Мирковић изразио је захвалност организаторима што су установи на чијем је челу указали повјерење да буде дио једне веома важне манифестације у граду.

„Драго ми је што ћемо бити дио филмског фестивала. Реакције публике су већ шест година више него одличне, а надам се да ће тако бити и ове године“, казао је Мирковић.

Фестивал ће свечано бити отворен сутра вече у 20:30 сати на љетној сцени Дома младих

Фестивал медитеранског и европског филма организују Танграм центар из Београда, Алпе Адриа културна мрежа и Културни центар Требиње, а под покровитељством Града Требиња и Министарства просвјете и културе Републике Српске, те уз подршку Управе за дијаспору Републике Србије.

М.И. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар