Линта тражи од Европског парламента да донесе Резолуцију о „Олуји“

  • Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта упутио је писмо предсједнику Европског парламента Мартину Шулцу у коме је апеловао да Европски парламент усвоји Резолуцију о „Олуји“ којом би се најстроже осудио ратни злочин и етничко чишћење које су хрватске оружане снаге починиле над српским становништвом августа 1995. године. Писмо је упућемо и  шефовима седам посланичких група у Европском парламенту. Писмо преносимо у целости

    linta

 

Поштовани господине Шулц,

 

Желимо да апелујемо на Вас, да подржите  иницијативу Коалиције удружења избјеглица (кровна организација 45  избјегличких удружења) да Европски парламент донесе Резолуцију о „Олуји“ којом би се најстрожије осудио ратни злочин и етничко чишћење које су хрватске оружане снаге починиле над српским становништвом августа 1995. године, као и сва кршења и злоупотребе људских права и међународног хуманитарног права. Током и послије акције „Олуја“ хрватске оружане снаге су убиле преко 2.000 Срба, од чега су 1.200 цивили,  и протјерале преко 220.000 Срба што представља највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата. Још око 900 страдалих Срба се воде као нестала лица. У акцији „Маестрал“, која је била продужетак „Олује“ хрватске оружане снаге су заједно са снагама армије БиХ убиле 655 и протјерале око 125.000 Срба из западнокрајишких општина које се налазе у Федерацији БиХ.

 

Желимо да Вас подсјетимо да Република Хрватска сноси  главну одговорност за  почињена геноцидна дјела – убијства и прогоне јер није предузела конкретне мјере и активности  за заштиту српских цивила  и јер није поштовала људска права свих појединаца на свом подручју у складу са релевентним правилима међународног права. Због тога је покојни хрватски предсједник Фрањо Туђман био оправдано осумњичен за ратне злочине над српским цивилима. Бивша тужитељица Међународног суда за ратне злочине у Хагу Карла дел Понте је јавно изјавила да је Фрањо Туђман био оптужен за ратне злочине и злочине против човјечности али да је његова смрт спријечила подизање оптужнице и његово испоручење у Хашки трибунал.

 

Желимо да Вас подсјетимо да је Међународни суд правде 03. фебруара ове године донио пресуду којом је одбацио хрватску тужбу и српску контратужбу за геноцид. Међутим, у образложењу пресуде Судско вијеће је утврдило да су током и послије акције „Олуја“ почињена геноцидна дјела – убијства и прогони али да нису пронађени докази геноцидне намјере да се Срби са подручја Крајине физички униште.  Дакле, можемо основано закључити да је Међународни суд правде у својој пресуди утврдио да је Хрватска извршила масовна убијства и етничко чишћење српског становништва.

 

Желимо да Вас подсјетимо да је Република Хрватска потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом 9. децембра 2011. године преузела низ обавеза, међу којима је да ће процесуирати сва одговорна лица за ратне  злочине без обзира на националну и вјерску Pприпадност.  Нажалост, у претходне скоро четири године Република Хрватска није ништа предузела да процесуира наредбодавце и извршиоце масовних убијстава српских цивила и заробљеника током и послије акције „Олуја“.

 

Желимо да вјерујемо да дијелите наше искрено опредељење да кривично гоњење свих лица одговорних за ратне злочине пред хрватским правосуђем јесте једно од главних предуслова за помирење између српског и хрватског народа и успоставу трајног мира и стабилности између Србије и Хрватске.  Нажалост, у претходном периоду у Хрватској постоје двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине тј. далеко строжи за Србе а далеко блажи за Хрвате. Хрватска је једина држава Европске уније у којој се ратни злочинци славе као хероји.

 

Желимо да Вас упознамо са чињеницом да је угледна хрватска невладина организација  „Хрватски хелсиншки одбор“ објавила још априла 2011. године да за убијства српских цивила током и послије акције „Олуја“ није осуђен ниједан припадник хрватске војске или полиције. Хрватски хелсиншки одбор је закључио да у Републици Хрватској нема политичке воље за процесуирање ратних злочина од стране припадника хрватских оружаних снага над српским заробљеницима и цивилима.  Исти став дијеле и остале релевантне хрватске невладине организације.

 

Поштовани господине Шулц,

 

Дубоко вјерујемо да ћете узети у обзир горе наведене чињенице и подржати иницијативу  Коалиције удружења избјеглица да Европски парламент донесе Резолуцију о „Олуји“ којом би се најстрожије осудио ратни злочин и етничко чишћење које су хрватске оружане снаге починиле над српским становништвом августа 1995. године, као и сва кршења и злоупотребе људских права и међународног хуманитарног права.

 

Очекујемо да Европски парламент усвојеном Резолуцијом, поред осуде ратног злочина и етничког чишћења, позове Хрватску да процесуира све одговорне за ратне злочине и друга кршења међународног хуманитарног права без обзира на њихову националну и вјерску припадност; да прогнаним лицима врати њихова одузета имовинска, стечена и сва друга отета права или ако то није могуће да изврши правичну новчану надокнаду; да престане да обиљежава 5. август као државни празник; да обезбеди правду за све жртве и дугорочну подршку преживјелима, укључујући и преживјеле жтрве сексуалног насиља; да убрза рад на проналажењу и идентификацији посмртних остатака жртава у сарадњи са Републиком Србијом; да изради образовни програм из којих ће будуће генерације извлачити поуке у вези са ратним злочинима, етничким чишћењем и злочинима против човјечности из прошлости, како би се спријечило њихово евентуално понављање.

 

Дубоко вјерујемо да дијелите наше мишљење да би усвајање Резолуције о „Олуји“  представљало велики корак ка унапређењу мира, правде, истине и помирења између српског и хрватског народа.

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар