ПАТРИЈАРШИЈА, БОСФОР И ПОЗДРАВ

  • Јутрос је наша група присуствовала недељној литургију у цркви Светог Ђорђа на Фанару, званичном сједишту цариградске Патријаршије.

Због још увијек присутног ризика од пандемије, на улазу влада строга контрола броја присутних у цркви. Слушали смо древно визатијско појање, поклонили се моштима бројних светих који су овај град украсили својом мисли, дјелом и жртвом.

А онда правац лука и крстарење Босфором. Разгледали смо град са воде, слушали приче о његовим квартовима и како су добили имена, прошли поред Долмабахче палате, коју су градили јерменски градитељи у европском стилу, али на оријенталан начин.

И данас поглед на Румели хисар, османску тврђаву на европској страни Босфора распаљује машту – саграђена је
за 80 дана, за потребе освајања Цариграда, из ње су блокирани уплови помоћи Ромејима кроз Босфор.

Најљепше виле угледних Турака уз море су се огледале као богаташке кћери, а најелитнија турска војна гимназија са својим кулама као да им је чувала стражу.

Остало нам је времена за још један стамболски ручак, пиво и тулумбе.

Пуних руку разних поклона, одјеће и слаткиша крећемо за нашу Србију!

Збогом остај плави граде под куполама, платанима, са шареним трговима и чудесним лицима Леванта!

Ми се враћамо у земљу која је родила твог оснивача и именитеља, славног цара Константина из Ниша!

Овај вишедневни обилазак знамења Истанбула и боравак у највећем европском граду реализован је по програму туристичке агенције Tomash Tours из Краљева.

Горан Лучић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар