Патријарх Иринеј: Не видим ништа рђаво у папиној жељи да посјети Србију

 • Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј рекао је да нема ништа против посете папе Србији, али да се можда још нису стекли услови за то

  irinej 9

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј рекао је да нема ништа против посете папе Србији, али да се можда још нису стекли услови за то.

„Папа је неколико пута наговештавао да жели да посети и Србију… Ја не видим ништа рђаво у тој жељи, али с обзиром да у Србији живи велики број избеглица из Хрватске који још носе трауме и ране прогона и друге последице тог прогона, можда није још дошло време да до папине посете дође“, рекао је патријарх Иринеј у интервјуу за агенцију Бета.

У разговору са дописником агенције Бета Миломиром Никетићем током посете Канади, поглавар СПЦ је оценио да предлог о канонизацији загребачког надбискупа и кардинала Алојзија Степинца није добар јер је његово деловање „неспојиво са називом светитељство“.

Према његовим речима, током Другог светског рата је на територији Независне Државе Хрватске над Србима извршен геноцид, а Степинац није могао да не зна шта се дешава.

„Колико је мени познато, Степинац је дао изјаве које нису нимало биле жеље да се заштити српски народ. Зна се и да је здушно помагао усташки покрет (Анте) Павелића, као Богом послату особу да реши историјско питање хрватског народа“, навео је патријарх Иринеј за агенцију Бета.

Поглавар СПЦ је додао да је „папа прошле године предложио сусрет представника историчара СПЦ и представника историчара Римокатоличке цркве из Хрватске, а на неки начин у присуству папском“.

„Одмах сам рекао да је то добар предлог, јер на крају крајева, треба да седнемо и видимо који је разлог да Хрвати дуго времена показују, да не кажем непријатељство, иако то де факто јесте, према Србима. Треба да видимо који су њихови разлози за тако нешто и да о томе разговарамо на највишем историјском и културном нивоу“, рекао је патријарх Иринеј.

Он је додао да је и тај предлог дошао поводом случаја канонизације Степинца и констатовао да је „историја догађаја у НДХ позната – тада су Срби доживели геноцид“.

„Колико лично – не знамо, али је свакако била присутна Католичка црква, односно њени свештеници чији је врховни старешина Степинац. Он није могао не знати шта се догађа у НДХ“, додао је поглавар СПЦ.

ПОЖЕЉАН ДИЈАЛОГ ПАПЕ И ПАТРИЈАРХА РУСКОГ КИРИЛА

Патријарх Иринеј поздравио је најављени сусрет папе Фрање и патријарха московског и целе Русије Кирила оценивши да је такав дијалог „пожељан“.

„Сваки контакт и дијалог је пожељан, могло би се рећи и очекиван…Било је нормално да се тај сусрет догоди и добро је што до њега долази“, рекао је патријарх Иринеј у интервјуу за агенцију Бета.

Према његовим речима, папа Фрања је одавно желео успостављање контаката са православнима.

„У таквим околностима цариградски патријарх је тај који, у име православних, предузима прве кораке, али с обзиром на улогу и значај сусрета и на проблем који постоји између римске и Руске православне цркве нормално је да дође до сусрета папе и патријарха московског, уз наду да ће се у будућности изнаћи најоптималније решење“, казао је патријарх Иринеј.

Папа Фрања и патријарх московски и целе Русије Кирил састаће се сутра на Куби што се дочекује као историјски сусрет поглавара две цркве.

Извор: Новости / Бета

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. БОБАН Reply

  А ЈАСЕНОВАЦ?! ФУЈ, АНАТЕМА ТЕ !!!!!
  НИСИ ПАВЛУ НИ ДО КОЛЕНА !

 2. миле Reply

  Овај наш патријарх је или неук или се прави “луд“.Нека папа дође у Београд али нека пузи преко Пага, Јадовна,Јастребарског, Сиска,Копривнице, Градишке и Јасеновца, и још пуно мјеста у Хрватској и БиХ, гдје су стратишта српског народа од стране усташа и других родова војске НДХ,а гдје су католички свећеници били наредбодавци и извршиоци злочина, знају се по имену,па тек тада, ако добије опрост, да допуже до Београда.Нека је он папа Фрањо, ипак је он школовани језуит,патријар добро зна да је тај род чак и у католичким државама забранјиван ради својих екстремних дјелованја.

  • CTEBA

   Ha zalost prije ce Irinej ( ne oslovljavam ga titulom posto ne zasluzuje da nosi titulu Patrijarha SPC) da ode I klekne na sva mstratista srpskog roda I da se izvine ustasama.

Оставите коментар