ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ У БИЛЕЋИ: Ми знамо ко смо!

  • У Билећи је овог викенда организована тродневна манифестација названа „Дани ћирилице“. Организатор је Црквена општина Билећа, а садржај за три вечери осмислила је Тања Бубрешко, професор српског језика и књижевности.

cir 03
Ћирилица је најједноставније и најлакше писмо, а осим тога она је наше историјско, православно, наше свето писмо. Тога су свјесни и ученици Гимназије СШЦ „Голуб Куреш“, који су пројектом у виду округлог стола отворили ову манифестацијом. Њих 17, под слоганом „Ја знам ко сам“, изнијели су историјске чињенице о ћирилици, дали разлоге зашто је требамо бранити, али исто тако приказали и тренутно стање ћирилице у својој околини. Своје предавање млади су завршили ефектно реченицом: „Ја знам ко сам, пишем ћирилицом.“

cir

Љиљана Парежанин и проф. Тања Бубрешко

 Битно је да ми млади што више знамо о нашој историји, култури, писму, како бисмо је могли и бранити. Ћирилица је непроцјењиво богатство, наш национални идентитет. Изгубимо ли њу, изгубили смо себе. Зато цитирам велики вапај : „У памет се Срби не напуштајте српски језик и ћирилицу“, каже матуранткиња Наташа Вујовић, која је учествовала у округлом столу.

Друго вече посјетиоци су могли да чују предавање дипл. археолога Љиљане Парежанин, испред Републичког завода за заштиту културно-историјског насљеђа. Она је говорила на тему: Археологија и културно-историјско насљеђе општине Билећа. Истакла је да културно насљеђе наше општине није довољно истражено, али да је засигурно некропола стећака на Баљцима наш најврједнији културни споменик и најозбиљнији кандидат за листу Унескове заштите културне баштине. Осим предавања отворена је дискусија са историчарима, ученицима и присутном публиком.

cir 02

Последње вече ове манифестације, у недељу, приказиван је филм Кирилов код који је окупио и млађу и старију публику. Руски документарац, који се појавио 2013.г. говори о ћирилици и њеном развоју од Ћирила и Методија па све до данас. Прати њене промјене кроз средњи вијек, улогу Русије у прошлости, али и данас, као браниоца националног идентитета и православља код свих словенских народа. Радњом стиже и до Вуковара гдје се у данашњици Србима грубо брани право на властити идентитет, наравно забраном употребе ћирилице.

cir 01

Јелена Радмиловић и Наташа Вујовић

Манифестација је била добро посјећена и како се надају учесници, она је отворила очи и показала колико је битно сачувати ћирилицу.

„Дани ћирилице су успјешно завршени и сигурно дају допринос актуелној теми ћирилице, и подстичу да размишљамо о томе знамо ли ко смо. Драго ми је да су се млади одазвали у оволиком броју, и да ће тежити ка очувању свог писма и имена. А ми, њихови професори, бићемо ту као подршка и ослонац у даљој борби.“ закључила је проф. Бубрешко.

Манифестација је одржана у Парохијском дому храма Светог Саве у Билећи, а имала је за циљ промовисање ћирилице као примарног српског писма, које морамо чувати.

Извор: Слободна Херцеговина /Ј.Р.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар