РАДЕ ЗЕЛЕНОВИЋ: Билећани добили своју амбасаду у Београду! (ФОТО)

  • Завичајни клуб Билећана у Србији, у присуству бројних чланова и пријатеља, данас је свечано отворио своју канцеларију у уици Деспота Стефана Лазаревића 15/I у Београду.

24

Своји на своме: Билећани у Београду

У строгом центру Београда, тик поред чувене Скадарлије, Билећани у Београду су добили свој дом.

19

На зиду доминира натпис клуба, грб и застава Билеће, док је на супротној страни почео да се ређа низ фотографија, који би се могао крстити као галерија знаменитих Билећана.

01

Своје мјесто, за сада, су добили: Душан Вукотић, Младен Секуловић, Меша Селимовић, Момо Капор, Владимир Гаћиновић и Јевто Дедијер.

03
Како то обичаји у свакој српској домаћинској кући налажу, рад у новом простору почео је са молитвом свештеника Рада Зеленовића и Ратка Савића.

14

И данас Билећани имају великана у свијету филма: Глумац Милорад Капор са Миодрагом Дунђеровићем и Невенком Бигом

Након молитве честитајући домаћинима отац Раде Зеленовић испричао је анегдоту:
– Нисте ви први Билећани који имају свој клуб у Београду. Постоји прича за коју кажу да је истинита.  Тројица Билећана у тренутку када им је зафалило пара одлуче да су једној сали направе представу под називом “Херцеговац чини чуда”. Распродали карте, публика дошла. Спусти се завеса, а на сцени буренце из кога искачу њих тројица уз поруку “сад нас видите и више никад.” Надам се да тако неће бити код вас.

05

Отац Раде је затим наставио у озбиљном тону:
– Нека је срећан и благословен овај велики дана којим су Билећани у Београду добили своје представништво. Попут амбасаде неке државе. Не сумњам да ћете радити у интересу нашег завичаја.

07

Да ће се Билећани још озбиљније прихватити посла потврдио је и домаћин Миодраг Дунђеровић, предсједник Завичајног клуба Билећана у Србији, који је овом приликом изнио и које конкретне акције планирају да спроведу у наредном периоду.

11

Божо М. Глоговац, свештеници Ратко Савић и Раде Зеленовић и Борислав Кркелић. потпредсједник Завичајног клуба Билећана у Србији

На задњем окупљању било нас је више од 400, што значи да се чланство омасовљава. Ову прилику користим да вас позовем 19. маја на славу Клуба Билећана, пренос моштију Светог Саве. Ове године навршава се велики јубилеј – 70 година билећке гимназије.

27

Миодраг Дуншеровић са Срђаном Чомићем и младим члановима Клуба Билећана

Генерација професора Кокоља слави 50 година од матуре. Свјесни да општина и гумназија немају средстава, позивамо све Билећане који су били ђаци ове школе да се окупимо 18. јуна и макар својим присуствим и неформалним дружењем обиљежимо овај значајан датум.

22

Срђан Чомић, Борислав Кркелић, Маја Кокољ, Владимир Чубрило, Драган Миличић, Жељко Милинић, Ђуро Вујадиновић

Овај датум је погодан и што одмах затим слиједе Дани билећких производа и стваралаштва који ће се одржати 20. и 21. јуна. Планирамо у то вријеме да у Билећи откријемо и двоје спомен плоче: једну у славу Младена Секуловића (Карла Малдена) и другу посвећену ФК Херцеговац. Ријеч је о двије старе зграде у центру Билеће. И тим поводом ћемо организовати један скуп.

16

Дунђеровић је позвао и све Билећане у Србији да се придруже раду Клуба и да помогну оплемењивање простора.

10
За ову прилику подијељени су и бројеви Српског кола, једине новине у Србији писане ијекавицом, које издаје Савез Срба из региона и која ће се и убудуће увијек моћи потражити у овој канцеларији.

17

Поред великог броја Билећана у Београду, отварању канцеларије присуствовали су народни посланик Миодраг Линта, као и представници братских херцеговачких удружења из Требиња, Невесиња и Пребиловаца.

08

У гостима код браће Билећана: Жарко Ратковић, предсједник Удружења Требињаца Јован Дучић и Миленко Јахура предсједник СНД Пребиловци

26 20 14 15 12 18 15

30

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са сајта Слободна Херцеговина уз навођење извора
и ОБАВЕЗАН ЛИНК могу преносити само они портали који користе српско писмо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Херцеговина РС Reply

    Драги моји Ерцеговци,срећна вам ,,амбасада,, ђе ћемо се окупљати и евоцирати успомјене на наше јуначке претке.
    А сада, на посао, закупите аутобусе и припремите се за долазак у Доњу Градину,8.маја 2016 мјесто ГЕНОЦИДА рвата над нашим народом.
    Покажимо цијелом свијету да се Срби сјећају и не заборављају своје мученике.

Оставите коментар