ОДЛАЗЕЋИ НАЧЕЛНИК БИЛЕЋЕ МИЉАН АЛЕКСИЋ ЗАПОШЉАВА У ОПШТИНУ 15 ПРИПРАВНИКА: Боље да раде, него да су на улици!

  • Начелник Билеће Миљан Алексић посљедње дане свог мандата користи како би још људи запослио у општинску управу. Сада намјерава да прими 15 приправника на период од годину дана. У томе не види никакав проблем, јер за њега је, каже, битно да људи раде и да нису на улици, пише Директ портал.

Миљан Алексић (Фото: Директ портал)

Према конкурсу који је расписан, Општини Билећа требаће приправници различитих усмјерења. Траже дипломираног економисту туризма, дипломираног инжењера индустријског инжењерства за енергетику, два правника, дипломираног социјалног радника – и то са 180 ЕЦТС бодова, као и један социјални радник са 240 ЕЦТС бодова те особу која је завршила комуникологију – односе с јавношћу. Такође, прилику да прво радно искуство стиче у општинској управи у Билећи имаће и два новинара као и један приправник из области маркетинга и трговине.

У општини ће одрађивати приправнички стаж и један дипломирани тренер рукомета, бечелор криминалистике, дипломирани социолог, дипломирани правник за безбједност и криминалистику те менаџер туризма.

Проблем вишка запослених више није брига начелника у техничком мандату Миљана Алексића. Зато нема емпатије што свом насљеднику оставља претрпану администрацију, али има савјет. Треба, каже, радити да општина не дође у ситуацију да нема пара да исплати плате. Међутим, и сам Алексић је у свом мандату често општину доводио у такве ситуације, па чак и до тога да су општини искључили струју.

„Ја осам година имам вишак запослених, па сам то некако рјешавао, па сам сваку плату подијелио. Тешко је било, али лакше је мало кад људи раде. Док дође закон нек људи раде и нек се склоне с улице, нек се мало гледа да буџет буде виши, па нек подијеле“, каже он за „Директ“.

Увјерава да је ово посљедњи конкурс који ће расписати у техничком мандату.

Новоизабрани начелник Билеће Веселин Вујовић каже за “Директ” да још увијек не зна како ће изаћи на крај са вишком запослених и да додатно запошљавање ствара проблем цијелој општини.

“Очигледно је да ми у Општини имамо вишак радника, а они сада измишљају радна мјеста како би ти људи добили стални радни однос. Те раднике штити закон, не можемо их тако лако отпустити. Само може бити већа катастрофа, ионако смо у минусу. Сада праве проблем мени и новој администрацији, јер ћемо доћи у ситуацију да радницима нећемо моћи исплаћивати плате. Онда ћемо ми бити криви. Дио радника ће отићи у пензију, али и даље ће остати вишак”, каже Вујовић.

Свјестан је да ће доћи тренутак када ће Општина морати да смањи број запослених.

“Ми ћемо доћи у ситуацију да ћемо морати да испоштујемо закон у погледу броја запослених. И, шта ћемо онда? Људи сада у општини немају гдје да сједе. Због епидемиолошке ситуације сада ради само једна трећина радника и вјерујте да они сада успјешно завршавају посао, стижу све да ураде. Врло је незгодна ситуација у коју је општина запала”, додаје Вујовић.

Веселин Вујовић (Фото: Директ портал)

На питање да ли ново општинско руководство има у плану да запошљава, Вујовић појашњава да ће запошљавања бити у погледу довођења нових људи на мјеста начелника одјељења и да ће бити запошљавања приправника, који након одрађеног приправничког стажа неће остајати у општини, као што је то до сада био случај.

“Оваквих конкурса неће бити. Приправници ће моћи, али након њих долазе нови приправници, а ови одлазе”, појаснио је Вујовић.

Иначе, начелнику Миљану Алексићу је ово други конкурс који је расписао након локалних избора. Само три дана након избора расписао је конкурс за пријем пет радника на неодређено вријеме, о чему је “Директ” већ писао.

“Директ” је раније писао и о томе како су у општину пред изборе запошљавани радници који су већ, под различитим уговорима, били ангажовани у општинској администрацији. То је за наш портал раније потврдио и начелник Билеће Миљан Алексић, чиме је ставио до знања како је институција јавног конкурса обесмишљена.

“То су већ запослени радници. Сви они раде већ двије године”, рекао је раније за “Директ” Алексић.

Само у септембру мјесецу на овај начин расписан је конкурс за 15 радника, а у јуну је на исти начин конкурс био расписан за једног радника.

Нилокија Бјелица Шкриван / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар