Перо Слијепчевић под Скадром

  • Један од најученијих драгуља из богате гатачке ризнице, др Перо Слијепчевић, истицао се и као велики патриота и родољуб. Као студент био је учесник Балканских ратова. Припадао је Добровољачком батаљону у коме је био велики број Гачана и Херцеговаца. Командири две од три чете Добровољачког батаљона били су Гачани, поручници, Лако Антуновић и Томо Вукомановић.

„Благом нарави и добротом све нас је привлачио, па смо се брзо зближили и с њим најчешће дружили. Редовно би нам приказивао прилике и догађаје у свету. Његова излагања била су увек занимљива и право је уживање било слушати његове речи. Први пут сам тада осетио изванредну лепоту српског језика! Иако млад студент Слијепчевић је био ненадмашан мајстор у изразу и слагању речи на право место…
Добили смо задатак да опсадне тешке топове извучемо преко стрмих, каменитих и тешко проходних терена на врх брда одакле ће најефикасније дејствовати против утврђења на Тарабошу. Перо нас није послушао када смо га одвраћали да не иде с нама, као што ни раније није никада хтео ни да чује кад би покушавали да га у нечем заменимо и тим поштедимо од напора и неугодности. Топове смо вукли помоћу дужих дебелих конопаца. Био сам на истом ужету са Слијепчевићем и до данашњег дана остало ми је у живом сећању његово упињање и силно напрезање да у критичним моментима савлада терет“.

Сведочи Илија Љубибратић, добровољац из Америке, синовац чувеног Мића Љубибратића, једног од вођа Херцеговачког устанка.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар