ПРЕДСJЕДНИК ВУЧИЋ: Први авиони у Требињу до краја 2023. године

  • После разговора са Милорадом Додиком, Вучић је рекао да су обезбеђена средства за изградњу аеродрома, који ће коштати 70 милиона евра, док ће још 35 милиона евра бити уложено у инфраструктурно опремање.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да прве авионе на новом аеродрому у Требињу очекује пре 2023.године

После разговора са Милорадом Додиком, Вучић је рекао да су обезбеђена средства за изградњу аеродрома, који ће коштати 70 милиона евра, док ће још 35 милиона евра бити уложено у инфраструктурно опремање.
– Што ћете да видите на терену већ од јуна 2022.године. И, верујем прве авионе на требињском аеродрому пре краја 2023.године – рекао је Вучић.

То би, каже, требало да подигне целу Херцеговину, да приближи Требиње и Херцеговину Београду и светским центрима.

Неће бити блокаде на Дрини

Додао је да се израда планске пројектно-техничке документације за изградњу завршава у марту, као и да су обезбеђена средства за експропријацију земљишта.

– Имали смо опсежне припреме за данашњи састанак, о свим важним темама у односима Србије и Босне и Херцеговине. Разговарали смо и о Војсци Републике Српске и ја сам пренео важне поруке људи из Европе и света. Захвалан сам што је изразио спремност да саслуша друга мишљења. Важно је да сачувамо мир и покажемо да није Република Српска извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо. Наш став је јасан и чврст. Нећу рећи да упозоравамо, али молим све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом. Србија се неће придружити санкцијама. Док сам ја председник, неће бити блокаде на Дрини –  поручио је председник Вучић након састанка и додао да је српски члан Председништва БиХ недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Републике Српске да прави проблеме, већ да су њихови потези реакција на то што се право на коришћење шума одузима од РС и предаје у руке Сарајеву.

Развој друмског саобраћаја

Председник Вучић је истакао да разговор нема алтернативу и да мора да се разговара са Бошњацима, али и да сви треба да напустимо снове о победи над оним другим.

– Разговарали смо о развоју инфраструктуре и о спајању Србије и Републике Српске и Србије и Босне и Херцеговине. У складу са тим, очекујемо до краја године потписивање комерцијалног уговора о изградњи ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине. То је велика ствар, како за Републику Српску, тако и за Босну и Херцеговину. Важно је и да се од Вишеграда до Сарајева уради пут што пре. Спајамо Пазар и Тутин са Београдом и Сарајевом. За развој економских односа важно је спајање бошњачког и спрског народа. Када урадимо ауто-пут Рума-Шабац и брзу саобраћајницу Шабац-Лозница, коју ћемо продужити до Малог Зворника, додатно ћемо повећати снагу и континуитет комуникације са БиХ и Републиком Српском –  навео је председник Вучић и додао да је са српским чланом Председништва БиХ разговарао и о економској ситуацији, а поготово о несташицама електричне енергије.

У плану гасовод од Србије до Бањалуке

– Kриза прети великом броју земаља у региону. Разговарали смо и о томе да припремимо заједничку платформу за разговоре са свим партнерима око изградње крака гасовода са територије Србије до Бањалуке – нагласио је председник Вучић.

Додик: Мир нема алтернативу

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик је истакао да је ситуација у БиХ сложена и да је до тога довела комбинација разних догађаја у прошлости.

– Председника Вучића известио сам о ситуацији у БиХ, као и о кулминацији неповољних ситуација по српски народ у Републици Српској. Република Српска се развлашћује, потпуно је конфузна ситуација, у којој нико не жели да седне и преговора, а сукоби нису потребни. Нисам спреман да за Републику Српску жртвујем мир, али све остало сам за Републику Српску спреман да жртвујем. Мир нема цену и алтернативу и захвалан сам председнику Вучићу на издвојеном времену да ме саслуша- поручио је Милорад Додик и оценио да се Република Српска развлашћује упорном силом међународног фактора.

– Не можемо да попустимо, у смислу да дозволимо да нам одузму земљиште и шуме – рекао је српски члан Председништва БиХ, коментаришући недавне одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине, и оценио да је данас Република Српска као потписница Дејтонског споразума „развлашћена“, за разлику од Федерације БиХ и дистрикта Брчко.

Агенције

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар