СРПСКИ ЛИДЕРИ ОДБАЦИЛИ НАМЕТНУТИ ЗАКОН О ЗАБРАНИ НЕГИРАЊА ГЕНОЦИДА: Нема учешћа у раду заједничких иституција!

  • Представници политичких странака у Републици Српској одбацили су данас наметнути закон о забрани негирања геноцида, те одлучили да не учествује у раду заједничких институција БиХ.

Рекао је ово предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић након састанка лидера политичких партија са сједиштем у Републици Српској.

Он је истакао да су на састанку имали конструктивну расправу и донијели неколико закључака.

Један од њих је да српски представници у заједничким институцијама неће учествовати у раду и неће доносити никакве одлуке док се питање наметања од стране високог представника не ријеши.

– Не повлачи се нико, само нема услова за рад у Предсједништву БиХ, парламетну БиХ и Савјету министара БиХ – рекао је Чубриловић.

Лидер ПДП Бранислав Бореновић истакао је да од вечерас српски представници неће ићи у Сарајево.

– Ова ситуација се може превазићи ако буде политичке воље у овој земљи – поручио је Бореновић.

Он каже да је БиХ доведена у огромну кризу захваљујући међународној заједници.

Бореновић је истакао да је Инцко најодговорнији за све будуће договоре у БиХ.

Предсједник СДС Мирко Шаровић истакао је да је потпуно јасно да никада више представници Републике Српске неће прихватити наметнуте одлуке високог представника.

Лидер СНСД, Милорад Додик, каже да ће се тражити рјешења како би се видјело на који начин ријешити кризу коју је проузроковао високи представник.

– Урадићемо два законска рјешења која ће бити изнесена пред јавност у петак на посебној сједници НСРС која ће бити затворена за јавност – истакао је Додик.

Ријеч је, како је појашњено, о законским рјешењима која ће бити одговор на наметнута рјешења од стране високог представника.

Додик је рекао да нови високи представник нема легитимитет и да неће бити прихватана ниједна његова одлука.

Лидер СП, Петар Ђокић, истакао је да ће политички представници из Српске бранити легитимитет Републике.

Предсједник УС, Ненад Стевандић, истакао је да је на данашњем састанку показано невиђено јединство лидера политичких странака што је знак стабилности Републике Српске.

– Нећемо прихватити никакве одлуке и никаква наметнута рјешења. Послије данашњег дана треба да буде јасно међународној заједници да високи представник не може да буде више у овој земљи – поручио је лидер НПС, Дарко Бањац.

Лидер СПС, Горан Селак, истакао је да су политички представници јединствени у одбрани Републике Српске и да око тога нема никаквог спора.

Предсједник ДНС, Ненад Нешић, истакао је да је сретан што су показали да је Република Српска изнад страначких интереса.

Додао је да ће нерад у заједничким институцијама трајати све док бошњачки политичари не схвате да је вријеме наметнутих рјешења прошлост.

На посебној сједници НСРС у петак требале би се наћи измјене Кривичног закона Републике Српске у којем ће се као кривично дјело третирати изјава или квалификација да је РС геноцидна творевина и да се српски или било који народ третира као геноцидан народ.

Ово ће бити један од одговора политичара из Српске на наметнути закон о забрани негирања геноцида.

Подсјећамо, састанак је услиједио поводом веома сложене ситуације послије најновије одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Осим Чубриловића, који је и лидер Демоса, састанку су присуствовали предсједник Српске Жељка Цвијановић, лидер СНСД-а Милорад Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, предсједник СДС-а Мирко Шаровић, ПДП-а Бранислав Бореновић, СП-а Петар Ђокић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак, НПС-а Дарко Бањац и НДП-а Драган Чавић.

 

агенције

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар