Немар: Како је РС изгубила 1,2% територије

  • Двадесет година након рата и цртања дејтонске карте, међуентитетска линија између РС и ФБиХ још није у потпуности маркирана, а стручњаци тврде да је овакав немаран однос према овом врло битном питању довео до тога да је Српска изгубила око 1,2 одсто своје територије или две општине величине Шамца!

341725_1
Неажурност надлежних ентитетских управа, те заједничке комисије на нивоу БиХ, довела је до тога да општинске комисије, пре свега Добоја и Усоре, саме договарају међусобну размену територија уз поштовање укупног процента који припада ентитетима, а све како би олакшали живот становништву чија домаћинства дословно пресеца линија разграничења.

Међутим, коначну одлуку о оваквим локалним договорима треба да дају Управе за геодетске и имовинско-правне послове у РС и ФБиХ, које још ништа не знају о томе! Наиме, власти Добоја и Усоре договориле су се и добиле подршку локалних одборника, да Усори, односно ФБиХ, припадну делови села Макљеновац и Јелечи-Филиповић, а Добоју, односно РС, део територије у рејону Путниковог брда.
У Управи за геодетске и имовинско-правне послове у Српској (РУГИП) објашњавају да њихови представници нису учествовали у оваквим договорима, нити имају информацију о раду локалних комисија који се спроводи на терену.
Директор Милош Комљеновић каже да, с обзиром на то да немају службених информација о наведеним активностима, управа не може даље да се изјашњава.
Једино истичемо да сваки орган треба да ради у складу с прописаним надлежностима – додао је Комљеновић.
Бивши директор РУГИП-а Тихомир Глигорић, који је некада радио на овим пословима, тврди да се ово важно питање из необјашњивих разлога стално гура у страну.

Шеф подручне јединице РУГИП-а у Добоју, како сазнаје Пресс, обавестио је управу у Бањалуци да они нису учествовали ни у каквим активностима у вези с разменом територија Добоја и Усоре. Међуентитетска линија разграничења пролази кроз 42 општине, а њоме је пресечено 14.000 приватних парцела, а на неким местима и куће, баште, њиве, па чак и гробља. Осим Добоја и Усоре, посебно су спорне локације у општинама Орашје и Оштра Лука, где су неке некретнине пријављене у РС, а њихови власници порезе и друге дажбине плаћају у ФБиХ.

– Због оваквог односа, ми смо изгубили део територије. Радећи на терену, установили смо да РС нема 49 одсто територије БиХ, колико је утврђено Дејтонским споразумом, него је оштећена за око 1,2 одсто територије, односно за отприлике две општине величине Шамца – истакао је Глигорић.
Он је подсетио да је управа на чијем је челу био својевремено доставила Влади РС цели пројекат како да буде решена међуентитетска линија у складу с Дејтонским споразумом, те да су о томе разговарали и с представницима ФБиХ.
– Радили смо најсавременијом технологијом и на сваких 200 метара имали тзв. ловне тачке, што је велика прецизност. Тај посао се може радити само споразумно на нивоу ентитета, тако да ниједна страна не буде оштећена – истакао је Глигорић.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар